Osvrt na legendarni klasik i začetnika opsega iz ugla njegovog vlasnika

Sa setom se sećamo vremena kada se postojanje automobila zasnivalo na zabavi tokom vožnje i niko nije mario za emisije iduvnih gasova i bezbednosne standarde...

Sve ovo može zvučati prilično loše i opasno svim mladim ljudima koji su rođeni kada su generacije starih modela postale penzionisane, ali svi mi nešto stariji već posedujemo svoje favorite u kojima smo godinama uživali.

Ukoliko je jedan od automobila koji imate na umu zapravo mašina koja je startovala čitav "hotheč" segment, originalni Volkswagen Golf GTI model, onda je snimak koji sledi nakon ovog teksta prava poslastica za vas i dolazi kao vlasnikov osvrt na ovaj značajan komad automobilske istorije.

Glavna zvezda ovog kratkog filma, u produkciji South Africa’s Cars publikacije, svoj život startovala je davne 1984. godine i predstavlja model sa petoro vrata. Ovo nije greška, jer je za razliku od nas i ostatka sveta, koji je dobijao Golf GTI jedinice sa troje vrata, Južnoafrička Republika imala priliku da uživa u modelima sa petoro vrata i ujedno je bila zemlja u kojoj su se ovi hotheč modeli proizvodili još godinu dana nakon 1983. godine, kada je fabrička proizvodnja nemačke legende zvanično prestala u Evropi.

Inlajn četvorocilindraš ove linije poseduje 1,8 litara zapremine dolazi uparen sa petostepenom manualnom transmisijom i stvara 110 ks pri 5.800 rpm i 153 Nm obrtnog momenat pri 3.500 rpm, a ova mašina voli da okreće sve do 6.500 rotacija u minuti. Ovo možda ne deluje kao previše prema današnjim standardima, ali je i daje veoma zadovoljavajuće, posebno na krivudavim putevima, gde ovaj automobil doslovno blista. Odgovor na gas GTI linije jednostavno je savršen, dok kratki rejtinzi prenosa čine da se vozač dobro naradi kako bi bio nagrađen.

Odavde, ponosni vlasnik ove posebne varijante može otrkiti sve ostalo svima koji ne znaju ništa o ovim predivnim modelima, ali i podsetiti sve nas koji smo jedan deo života proveli pored evropskih modela zašto su svi oni u našem svetu donosili obilje radosti.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group