Originalni Maserati Ghibli Spyder prototip odlazi na aukciju

Nakon što je kompanija Maserati predstavila Ghibli kupe model na torinskom sajmu automobila Turin Motor Show 1966. godine, ovaj model je automatski postao glavna meta džet seta i ubrzo su stigli zahtevi za kabriolet verzijom...

Italijanski brend je bio više nego srećan da udovolji svojim kupcima i ubrzo je nastao Ghia prototip. Prvi od 125 jedinica kreiranih svih vremena, ovaj Maserati Ghibli Spyder prototip poseduje šasijski broj 1001 i poseduje nekoliko unikatnih karakteristika.

Kreiran od strane Đorđeta Đuđiara, slavnog dizajnera i virtuoza po pitanju izgradnje karoserija, ovaj primerak se razlikuje od proizvodnih jedinica po svojim kvakama, dužem gepeku i nedostatku eksternih poklopaca rezervoara, koji je ostao skriven u gepeku.

Na mehaničkom planu, ovaj model je bio sličan proizvodnom modelu, ali je posedovao dodatna otvaranja u kojima se krilo dvostruko paljenje, što je opcija dostupna na ranijim primercima V8 agregata sa 4,7 litara zapremine i 310 ks, ali se smatralo da ni jedan proizvodni model nije stigao opremnjen njome.

Uprkos tome što ne izgleda kao proizvodne mašine koje su stigle kasnije, ova posebna verzija Ghibli Spyder modela postala je poznata javnosti zahvaljujući svojim javnim predstavljanjima na sajmovima automobila u Italiji i brojnim magazinima.

Kao rezultat obimnog projekta restauracije, vrednog masivnih 422.000 evra, procenjena prodajna vrednost ovog modela može biti bilo gde između 1,25 i 1,6 miliona evra, što ostaje da vidimo nakon što se završi aukcija RM Sotheby’s kuće, zakazana u Montereju 19. avgusta.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group