Opsežna istraga nakon što je Tesla model ubio dva čoveka bez vozača na mestu

Kako direktor kompanije Elon Mask tvrdi, njegov model koji je učestvovao u strašnoj nesreći sa ljudskim žrtvama nije imao aktiviranog autopilota.

Nacionalna služba za bezbednost na putevima i Nacionalni odbor za transportnu bezbednost u SAD, učestvuju u obimnoj istrazi nakon fatalne nesreće u kojoj je Tesla Model S ubio dva čoveka u Teksasu bez vozača za svojim volanom.

Kada je policija stigla na mesto nesreće, pronašla je dva muškarca od kojih je jedan bio smešten na suvozačevom mestu, a drugi na zadnjem sedištu, ali na veliko iznenađenje prisutnih niko se nije nalazio na vozačevom mestu, što je sugerisalo u prvi mah da je autopilot vozila bio aktiviran. Međutim, izvršni direktor kompanije Tesla, Elon Mask, iskoristio je Twitter kako bi potvrdio da Autopilot njegovog modela nije bio aktiviran u vreme udesa, niti da ovaj automobil poseduje mogućnosti potpuno autonomne vožnje.

"Podaci prikupljeni do sada donose informacije o tome da Autopilot nije bio aktiviran u ovom automobilu i da njegov vlasnik nije dodao opciju autonomnog upravljanja", naglasio je Mask u svom tvitu. "Štaviše, standardni autopilot zahteva trake kako bi se okretao, što ova ulica u kojoj se nesreća dogodila nije imala."

Nedugo nakon što je Mask objavio svoj status, policijski službenik iz Teksasa najavio je da će nalog za pretres biti uručen proizvođaču automobila kako bi se osigurali ovi dokazni materijali u vidu podataka iz nesreće.

"Ukoliko tvituje o tome, on je uspeo da izvuče podatke, ali to nama nije rekao", izjavio je detektiv Harris County Constable Precinct 4 stanice. "Sa nestrpljenjem čekamo da vidimo te podatke."

Lokalna policija je potvrdila da je 2019 Model S putovao velikom brzinom kada nije uspeo da skrene i nastavio pravo van puta, udarajući u drvo i pretvarajući se u plamenu loptu. Vlastima je bilo potrebno više od četiri sata kako bi ugasili plamen. Policija takođe ističe da su različita svedočenja donela uvid u to da se Tesla automobil kretao i napustio kuću vlasnika bez vozača na sedištu, kako bi bile predstavljene njegove autonomne mogućnosti.

U svojoj izjavi agencija NHTSA potvrdila je da šalje svoj tim kako bi isražio udes. "Naša ustanova je odmah oformila Special Crash istražni tim kako bi krenuo u opsežni pretres čitavog slučaja. Aktivno smo uključeni sa lokalnim organima reda i kompanijom Tesla kako bismo saznali više o detaljima udesa i primenili adekvatne korake nakon prikupljanja više informacija", stoji kao zvanična izjava američke službe.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group