Oklopljeni Mercedes-Benz 770K Grosser Open Tourer Adolfa Hitlera

Ovaj Mercedes-Benz 770K Grosser Open Tourer iz 1939. godine nekada je bio u vlasništvu vođe nemačkog Trećeg rajha, Adolfa Hitlera...

Pre nekoliko godina ovaj klasični automobil našao se na aukcijskoj listi kompanije Worldwide Auctioneers i prodat je javno u Skotsdejlu 17. januara sledeće godine.

Aukcijska kuća tvrdi da je ovaj Mercedes originalno kupljen od strane Hitlerovog šofera i SS oficira Erika Kempka, a korišćen je u nekoliko nacističkih parada održanih između 1939. i 1941. godine. Model je takođe korišćen prilikom poseta delegacija i ostalih visokih državnih događaja.

Kako bi zaštitio Firera, ovaj autmobil je opremljen oklopnim panelima, kako u bočnim segmentima vrata, tako i šasiji. Dodatno, postavljena su i stakla otporna na metke, zajedno sa pokretnim oklopnim segmentima iza sedišta. Snagu mu je isporučivao osmocilindrični ravni motor zapremine 7,7 litara, koji generiše 230 ks i matiran je na petostepenu manualnu transmisiju.

Kako se Drugi svetski rat bližio svom kraju, savezničke trupe konfiskovale su ovaj neverovatni Mercedes-Benz 770K Grosser i održavale ga u savršenom stanju sve do danas.

Worldwide Auctioneers planira da iskoristi 10% od prodajne vrednosti automobila u svrhe edukacije vezane za Holokaust i dodatno osigura da se u glavama mladih ljudi nikada ne pojave ovakve i slične ideje.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group