Od arkada do fotorealizma - Evolucija F1 video igrica tokom četiri decenije

Nedavno se pojavila vest koja tvrdi da producenti veoma dobro prihvaćenog Ayrton Senna dokumentarca, kreiraju seriju od osam delova o životu Bernija Eklstona, čoveka koji je učinio da F1 postane uglađeni cirkus i mašina za pravljenje para kakva je i danas...

Međutim, na Youtube platformi trenutno je moguće zaslugom Game Evolutions kanala uživati u snimku koji se osvrće na neverovatnu evoluciju F1 vozačkih igrica, koja se odrigrala tokom poslednjih četrdeset godina. Na ovom snimku ne postoji prateća naracija i on se sastoji iksljučivo od sekvenci gejmpleja, počevši od 1979. godine i Monaco GP igre, pa sve do poslednjih trkačkih izdanja koja izgledaju kao da gledate uživo prenos zvaničnog kanala.

Kao što možemo pretpostaviti, uopšte se ne radi o televizijskom prenosu, jer ono što može zavarati oko sa lakoćom zapravo je F1 2021 video igra, koja je dostupna na PC, PS5 i Xbox platformama. Mi smo toliko postali naviknuti na foto realizam u modernim igrama, koje pružaju detaljne senke, kapi kiše na kameri, tragove guma na stazi, da kada se osvrnemo na napredak koji smo do danas imali sva naša čula dožive pravi šok.

Svi koji se sećaju arkadnih igrica aktuelnih osamdesetih godina, danas na ovakve naslove gledaju kao na posetu izložbe zasnovane na životu ljudske vrste u bronzanom dobu.

Realizam je doživeo dramatičnu 3D revoluciju 1987. godine, kada su predstavljeni Commodore Amiga i Atari ST računari, ali je veoma interesantno videti kako su se kompanije i dalje oslanjale na igrice bazirane na perspeltivi od dna ka gore i tokom devedesetih godina. Na neki način, ova vrsta igara deluje kao da je daleko bolje ostarila, posebno zbog toga što, za razliku od njihovih savremenika koji su se oslanjali na prvo lice, ove igrice ne deluju kao loša izdanja modernih 3D POV trkačkih igrica.

Igrice kao što je Winning Run iz 1988. godine predstavljaju primer kako ovim naslovima arkadna mehanika pruža jasnu prednost nad kućnim kompjuterima i konzolnim sistemima tokom kasnih osamdesetih i ranih devedesetih godina, sa nešto ispeglanijom, daleko detaljnijom grafikom i kompleksinijim zvučnim efektima.

Međutim, tokom druge polovine devete dekade, navala novih video igara imala je velike prednosti novih generacija konzola, uključujući i Sony PlayStation i tada moćne kućne računare, gotovo potpuno uklanjajući potrebu posete arkadnim igraonicama kako bi se uživalo u 3D F1 vozačkom iskustvu. Dve decenije kasnije, sa velikim televizorima i moćnim izdanjima poslednjih PS5 i XBOX Series X konzola, kao i desktop računara, naše spavaće ili dnevne sobe postale su arkade.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group