Novi Tesla Model Y van kontrole napravio haos na kineskim ulicama

Kineske vlasti istražuju novu smrtonosnu nesreću čiji je glavni akter bio još jedan Tesla Model Y koji je naprasno počeo da dodaje gas, prošao kroz crveno svetlo i zakucao se u dva vozila usmrtivši dve osobe...

Poslednji incident dogodio se svega nekoliko nedelja nakon što je drugi Model Y snimljen kako ubrzava van kontrole pre nego što se zakucao u jednu zgradu, usput ubivši dvoje i ranivši još troje nesrećnih ljudi koji su mu se našli na putu.

Udes koji je izazvao ovaj crni Model Y dogodio se rano ujutru, u ponedeljak 28. novembra po lokalnom vremenu, u gradu Tajdžou, provinciji Đeđang. Snimak sa lokalnog nadzornog sistema podeljen je putem kineske društvene mreže Weibo i predstavlja nam Tesla automobil koji proleće kroz raskrsnicu pre nego što je došlo do sudara.

Drugi snimci uhvaćeni tokom incidenta, pružaju uvid u nešto više detalja i sve što se nakon njega dogodilo. Prvi snimak dolazi sa kamere montirane na kontrolnoj tabli vozila koje je putovalo u blizini kada je vozilo van kontrole proletelo.

Iako oni ne prikazuju sam momenat udara, moguće je videti sve što je posle njega ostalo. Deluje da se Tesla zakucao u zadnji deo jednog automobila i gurnuo ga na raskrsnicu gde se on sudario sa drugim vozilom, koje je prolazilo unakrsno sa druge strane u tom trenutku. Ovo nažalost nije bilo sitno čukanje, jer je Tesla udario prvi automobil u svojoj traci sa takvom snagom da je on nastavio da se kreće kroz raskrsnicu i završio na ivičnjaku sa druge strane, gotovo se prevrnuvši.

Do trenutka pisanja ovog članka ne postoje direktne indikacije šta se tačno dogodilo pre samog incidenta, tako da je ostao potpuno otvoren prostor za spekulacije. Da li je vozač upravljao automobilom neprimerenom brzinom i izgubio kontrolu? Da li je zaspao za volanom ili su mu kočnice otkazale u još jednoj u nizu Tesla nesreća koje su se dogodile ranije? Ovo su samo neka od pitanja koja se otvaraju, uz mogućnosti hakovanja i mahnitog ubrzavanja ovih električnih modela, tako da ništa potencijalno još uvek nije isključeno.

Sve dok kineske vlasti ne obezbede nešto više informacija o ovim bizarnim nesrećama, nemoguće je i neprimereno donositi bilo kakve zaključke. Važno je naglasiti da se kompanija Tesla našla pred kineskim sudom i odbranila se od brojnih tužbi za slučajeve protiv nje i tvrdnji o otkazivanju kočnica tokom prethodnih nekoliko meseci. Takođe je bitno dodati i to da lokalne vlasti nisu uspele da pronađu bilo kakve dokaze o fatalnim kvarovima na kočionim sistemima.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group