Novi propisi kraj za dizel motore?

Evropsko tržište voli diesel motore više nego bilo koje drugo svetsko tržište automobila, ali izgleda da uprkos tome izum Rudolfa Diesela na Starom kontinentu nema sigurnu budućnost.



Tako barem tvrdi skup vodećih automobilskih stručnjaka koji veruju da će kraj diesel dominacije među novim automobilima u Evropi (prosek EU-a je 55% diesel modela) biti postignut oko 2020. godine.

Razlog za takvu promenu trenda oni vide u sve strožim emisionim standardima i visokim troškovima razvoja i proizvodnje ekoloških rešenja i tehnologija zaduženih za snižavanje spomenutih emisija štetnih gasova. Takođe, očekuje se da će cena diesel goriva rasti zbog smanjenja evropskih rafinerijskih kapaciteta, a benzinski motori će postajati sve štedljiviji pa će se i u tome naći deo razloga za rast popularnosti benzinaca.

Tako na primer šef Fordovog evropskog odeljenja za razvoj novih proizvoda Joe Bakaj smatra da će zadovoljavanje Euro 6 i Euro 7 normi za diesel motore predstavljati velike probleme. Uvek su moguća razna tehnološka dostignuća koja će značajno pojednostaviti trenutne probleme, ali budućnost diesela se za sada ne čini svetlom, smatra Bakaj.

O.R.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group