Novi Opel Frontera: SUV za široke narodne mase

Više slika

Više slika

Opel je objavio prve zvanične fotografije potpuno novog Frontera automobila, koji će zameniti stariji model Crossland u njihovoj ponudi...

Ovaj krosover će biti dostupan i sa blagim hibridnim i potpuno električnim pogonskim sklopovima, prateći specifikacije nadolazećeg blizanca Citroen C3 Aircross.

Možda će vas odmah privući ime novog modela. Opel i sestrinska kompanija Vauxhall su prvi put koristili ime Frontera između 1991. i 1998. godine za SUV zasnovan na Isuzu Wizardu. Druga generacija je uvedena i trajala do 2004. godine. Treća generacija – deli osnove i veliki deo karoserije sa nadolazećim Citroen C3 Aircross – udaljava se od terenskog karaktera svojih prethodnika, fokusirajući se više na praktičnost.

Specifični elementi novog Opel Frontera modela imaju brojne sličnosti sa Opel Mokka automobilom. Jednostavna LED svetla su istaknuta pored Vizor maske, koja je uobičajena karakteristika kroz celu Opel liniju. Prikazani model ima upečatljiv dvobojni dizajn narandžaste i sjajno crne boje.

Dizajneri Opel brenda su kreirali posebno zanimljiv zadnji deo za Frontera model. Debele C-stubove odmah zapazite, kao i podeljena zadnja svetla, koja podsećaju na neke dizajne podeljenih svetala iz Hyundai grupe. SUV je takođe prikazan sa crno-sivim branikom.

Kao što je to slučaj sa mnogim drugim modernim automobilima, unutrašnjost novog Frontera usvaja minimalistički dizajn, ali izgleda da zadržava neke fizičke dugmiće. U fokusu su digitalna instrument tabla i infotainment displej, oba veličine 10 inča. Tu je i robustan volan sa tri kraka, tkanina na sedištima, i mnogo crnih plastičnih elemenata. Vidljivo je i postolje za bežično punjenje, kao i dva USB porta napred i dva pozadi.

Novi Frontera nema nikakve veze sa otpornim, terenskim vozilom koje su Opel i sestrinska kompanija Vauxhall nudili devedesetih godina, osim što dele isto ime.

Novi model će nuditi 460 litara prostora za teret sa podignutim zadnjim sedištima, ili 1.600 litara kada su ona oborena. Takođe će biti ponuđen krovni nosač direktno iz fabrike. Zadnja klupa se takođe deli u odnosu 60:40. Kompanija nije spomenula da li će Frontera biti dostupan sa rasporedom sedenja u tri reda kao što je to slučaj kod nadolazećeg Citroen C3 Aircross.

Opel Frontera je jedan od mnogih novih modela iz Stellantis grupacije koji će koristiti Smart Car arhitekturu, evoluciju CMP/eCMP platforme. Potvrđeno je da će biti dostupan i sa 48-voltnim blagim hibridnim ICE i potpuno električnim pogonskim sklopovima. Iako kompanija nije objavila detaljne specifikacije, možemo lako pretpostaviti na osnovu drugih Stellantis ponuda. Osnovni Frontera će najverovatnije imati turbo punjeni 1.2-litarski blagi hibridni benzinski motor, dok će EV verzija biti opremljena sa jednim električnim motorom montiranim napred.

Više informacija o novom Frontera saznaćemo bliže njegovom tržišnom lansiranju koje se očekuje leta 2024. SUV će biti pozicioniran između manjeg Mokka i većeg Grandlanda, koji će takođe biti obnovljen ove godine.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group