Novi komercijalni hipersonični avion uskoro stiže

Otkako se Konkord penzionisao 2004.godine, avioindustrija i njeni ljubitelji željno su iščekivali povratak supersoničnih komercijalnih aviona…

Nekoliko kompanija vredno radi kako bi im taj san ostvarilo, uključujući i Virgin Galactic. Oni su predstavili prvi set dizajnerskih renderinga komercijalnog aviona koji može leteti brzinom većom od Mach 3 (3.700 Km/h). Ipak, nova generacija aviona pravi kvantni skok prema hipersoničnim letovima koji će biti znatno brži od supersoničnih i moći da dosegnu ivicu svemira.

I dok je Konkordu bilo potrebno manje od tri sata da pređe udaljenost od Londona do Njujorka, hipersonični avioni će isto to moći da učine za 60 minuta ili manje. Britanska aviokompanija, Reaction Engines, razvija specijalni motor koji će hipersoničnu avijaciju pretvoriti u deo naše stvarnosti.

Hipersonični motor nazvan SABRE (Synergetic Air-Breathing Rocket Engine), koristi kombinaciju vodonika i kiseonika kao svoje gorivo. Prema navodima, motor može razviti maksimalnu brzinu od Mach 5.4 (6.450 Km/h) unutar zemljine atmosfere, dok može dostići i do pet puta veću brzinu od Mach 25 (30.500 Km/h) u svemiru.

Rolls Royce odsek za vazduhoplovstvo jedan je od većih entiteta koji su podržali Reaction Engines, pa su takođe povećali svoje ulaganje u ovu kompaniju pre nekoliko meseci. Najveća prepreka u razvoju ovakvih aviona trenutno jeste hlađenje. Putovanje pri hipersoničnim brzinama proizvodi previše toplote, koja na kraju može istopiti komponente – hipersonični motor Reaction Engines koristi malene cevi superohlađenog helijuma kako bi se izborio sa tim problemom.

Kako saznajemo, kompanija je otpočela sa test letovima prošle godine, ali se suočila sa problemima i odlaganjima usled pandemije korona virusa. Ipak, ukoliko sve bude išlo po planu, prve hipersonične komercijalne avione ćemo moći da vidimo do 2030.godine.

Lux Life

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group