Neverovatni Mercedes EQS zvuči kao trkačka letelica iz Ratova Zvezda

Prema mnogima, kompanija Mercedes poseduje neke od najlepših tonova motora sa unutrašnjim sagorevanjem na svetu, ali je sa elektrifikacijom i pred nju postavljen problem sa kojim se suočavaju brojni proizvođači širom sveta...

Sa primoranim prelaskom na elektrifikaciju, sve kompanije na svetu pred sobom imaju jedan od najvećih problema koji moraju rešiti. Kako bi trebalo električni automobili da zvuče i kako će pokret biti detektovan kada standardni motori više nisu ispod haube?

Nemačka kompanija Mercedes prošlog marta objavila je da će njeni vrhunski modeli EQS biti nuđeni sa dve zvučne opcije kada su opremljeni Burmaster zvučnim sistemom, dok ono što možete čuti na snimku ispod teksta predstavlja opciju koja se zove Vivid Flux.

Dizajniran kako bi ispratio akciju i pokret, zvuk koji možemo čuti neodoljivo podseća na trkačke letelice iz Star Wars Episode 1 - The Phantom Menace naslova i kada uporedimo zvuk iz scene ovog filma i ton mašine kompanije Mercedes, potpuno nam je jasno zbog čega ljudi povlače paralelu između njih.

Mercedes opisuje svoj Vivid Flux zvuk kao nešto što direktno cilja ka ljubiteljima električnih mašina. Kristalan, sintetički, ali ipak čovečno topao, ovaj zvuk cilja ka stvaranju emotivne veze između čoveka i mašine, istovremeno motivišući ljude da ih kupuju. Zvuk je interaktivan, kao što možemo čuti, a odgovara na nekoliko bitnih parametara, uključujući poziciju papučice gasa, brzinu ili oporavak.

Na ovaj zvuk takođe utiče i odabrani mod vožnje, tako da u Sport modu, na primer, on pruža dinamičnije tonove, unoseći daleko više efekata. Inteligentno dizajnirani zvučni algoritmi u međuvremenu, proračunavaju zvukove unutar pojačala Burmester saraund sistema u realnom vremenu i koriste zvučnike kako bi ih emitovali.

Vlasnici Mercedes EQS modela, vozačku dinamiku svojih ljubimaca mogu poboljšati i Silver Waves zvukom, koji je nešto čistiji i čulniji. Sa druge strane Raring Pulse zvučni pejzaž može biti aktiviran nakon bežičnog ažuriranja softvera i inspirisan je moćnim mašinama.

Direktor zvučnog dizajna kompanije Mercedes, dr Tomas Kupers, izjavio je u martu da njegova kompanija takođe razmatra i dodavanje zvuka AMG V8 motora ovoj listi, kao opcioni zvučni pejzaž, ali je ipak odlučio da odustane od toga jer bi predivna pesma ovog V8 motora bez promena brzina zvučala potpuno neprirodno.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group