Neverovatni BMW E30 M3 Sport Evolution sa gotovo 250.000 pređenih km

Više slika

Više slika

Cene BMW E30 M3 modela potpuno su podivljale poslednjih nekoliko godina, ali regularni modeli se ne mogu takmičiti sa ultimativnim reinterpretacijama serija, nalik Sport Evolution varijantama...

Ovo je sam sveti gral među ljubiteljima E30 M3 modela i to iz dobrog razloga. Za početak, on je više DTM trkački model nego proizvodni, a ovo je zbog toga što je kreiran u ograničenoj liniji od 600 modela, kao homologacijski specijal u svrhe uklapanja u sve pravilnike Touring Car “Group A” šampionata. Takođe, ova mašina nazvana je Evo III zbog toga što je usledila nakon modela E30 M3 Evolution II.

Lansirana 1988. godine, poslednja varijanta ove linije, takođe poseduje više snage zahvaljujući novom  vratilu, klipovima i sistemu ubrizgavanja, dok je za manje kilograma zaslužni lakši zamajac, poklopac gepeka, prozori i branici.

Sport Evolution dodatno je usavršio ovaj recept modifikacijama koje uključuju povećanje zapremine motora na 2,5 litara, šire rubove točkova, veće prednje usisnike vazduha i podesivi multipozicioni spliter sa prednje i repno krilo na zadnjoj strani. Nova linija izbacila je prednje maglenke zarad usisnika vazduha namenjenih hlađenju kočnica.

Tu je još više mehaničkih promena u vidu Getrag 265 manualnog menjača sa pet brzina, diferencijala ograničenog proklizavanja, kao standarda, ali i specijalnih zadnjih i prednjih kočionih klešta i rotora, unikatnih glavnih cilindara kočionig sistema i velikih modifikacija prednjeg vešanja. Poslednjepomenuti segment poseduje nove aluminijumske viljuške i veći ugao točkova.

Sa svojim četvorocilindrašem matiranim na 235 ks pri 7.000, i 240 Nm obrtnog momenta pri 4.750 motornih obrtaja u minuti, Sport Evolution i za današnje standarde predstavlja pravog sportaka. Ova mašina može da ubrza do stotke iz mesta za 6,5 sekundi i dostigne maksimalnu brzinu od 250 km/h.

Kupljen kao nov od strane trkačkog direktora Formula 1 šampionata, Čarlija Vajtinga, ovaj posebni model registrovan je u Britaniji 1991. godine, a nakon pet godina prodat je novim vlasnicima. Kako deluje svi su voleli da voze ovaj prelepi crni Sport Evolution automobil, koji ispod kaiša poseduje 247.845 pređenih kilometara, dok je nedavno prodat na aukciji za 99.590 evra.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group