Neobična trka koja jeste predvidiva ali je podjednako uzbudljiva

Deluje da svi podjednako volimo da uživamo u trkama ubrzanja, dok je Gop Gear nedavno pripremio nešto potpuno posebno...

U poslednjoj epizodi prošle godine, ljudi iza ove emisije odlučili su da na crtu stave trkačka vozila iz WRC, Formula 1 i Formula E šampionata, kako bi videli koje je od njih brže na pravoj liniji, po kišnim i mokrim uslovima koji su potpuno normalna stvar u Velikoj Britaniji u zimsko doba godine.

Ford Fiesta WRC M-Sport ekipe delovala je daleko više kao kod kuće na mokrom asfaltu zahvaljujući svom rasporedu pogona na svim točkovima. Ovaj trkački automobil opremljen je turbo 1,6 litara velikim benzinskim motorom koji stvara 375 ks i matiran je na šestostepeni sekvencijalni menjač, usmeravajući svu snagu na sva četiri točka uz pomoć mehaničkog prednjeg i zadnjeg i aktivnog centralnog diferencijala. Takođe, važno je napomenuti da je ovo jedini neelektrifikovani trkački model iz ove čudne grupe, jer će priključni hibridni sklopovi u WRC stići tek ove sezone.

Pokraj njega našao se AMG F1 W10 EQ Power+ model kreiran 2019. godine, koji je učestvovao u pohodu na šestu F1 titulu kompanije Mercedes i Luisa Hamiltona. Međutim, ovaj posebni model dobio je i neke dodatne delove iz 2020 Mercedes-AMG F1 W11 EQ Perfromance modela i nosi nešto noviju timsku liveriju u crnoj boji, a prirodno, on je upravo i najmoćniji u ovoj grupi.

Turbo V6 motor zapremine 1,6 litara kombinovan je sa električnim motorom za ukupnih 1.000 ks, što je svakako više nego dovoljno za automobil koji teži svega 743 kilograma. Lošu stranu predstavlja njegov osmostepeni sekvencijalni menjač koji snagu šalje samo na zadnju osovinu, što generisanje vuče na ovakvim površinama čini daleko težom.

Na kraju, budućnost električnog motosporta predstavljena je DS E-Tense FE21 modelom, jednosedom iz prošlogodišnjeg Formula E šampionata. Električni motori ove mašine kreiraju 338 ks i šalju snagu na zadnje točkove, sa energijom koju zadržava u svom 54kWh velikom baterijskom pakovanju. Iako ove specifikacije nisu impresivne kao kod ostala dva vozila, Formula E bolid može ubrzati do stotke iz mesta za svega 2,8 sekundi zahvaljujući svojoj niskoj kilaži od 903 kilograma.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group