Nemačke vlasti istražuju požar u nedovršenoj fabrici kompanije Tesla

Vatra koja je oštetila nekoliko električnih vodova u fabrici kompanije Tesla u blizini Berlina, koja se još uvek nalazi u izgradnji, sada je pod lupom nemačke policije koja je navela da se ovde radi o podmetnutom požaru istražujući potencijalne motive...

Požar je izbio preko noći u fabrici, dok ljudi tvde da su levičarski aktivisti zvanično preuzeli odgovornost za incident putem različith kanala i pismom koje cirkuliše društvenim mrežama. Prvi čovek za odnose sa javnošću Kancelarije državnog tužioca izjavio je Rojtersu da podmetanje požara nije odbačeno kao mogućnost i da njihovo odeljenje istražuje pismo koje se pojavilo.

U pismu stoji da su aktivisti ciljali ka presecanju dostave električne energije na lokaciji na kojoj se fabrika gradi. Ono takođe navodi i da to da Tesla ne predstavlja zelenu, ekološku, niti socijalnu kompaniju.

Berlinska fabrika kalifornijskog brenda predstavlja glavnu temu brojnih kontraverzi zadnjih nekoliko meseci. Kompanija Tesla je optužena za instaliranje cevi bez građevinske dozvole, koje se nikako ne uklapaju u nemačke regulatorne mere i potencijalno mogu izazvati izlivanje otpadnih tečnosti u lokalne zalihe pijaće vode.

Ova fabrika u izgradnji već se nalazi pod istragom zbog neplaćanja radnicima na gradilištu minimalne plate definisane u Nemačkoj. Njihovi životni uslovi se takođe nalaze pod oštrim okom nemačkih vlasti, jer radnici, od kojih je većina iz Poljske, odsedaju u hotelima gde distanciranje i ostale mere zaštite protiv virusa ne postoje.

Kompanija Tesla tvdi da je sve ovo obična farsa, usmerena ka njoj zbog daljeg prolongiranja radova na fabrici i jasno je da je reč o industrijskoj sabotaži. Inicijalno startovanje sa proizvodnjom automobila biće pomereno sa lula ove na početak sledeće godine.

Američki proizvođač tvrdi da će u svojoj novoj fabrici moći da proizvodi pola miliona vozila kada bude poptuno operativna i da će se odmah pokraj nje izgraditi još jedan pogon koji će proizvoditi baterijske ćelije takođe.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group