Nemačka i Italija mogu produžiti život motorima sa unutrašnjim sagorevanjem

Motori sa unutrašnjim sagorevanjem dobijaju novu slamku spasa i zadržaće se na našem kontinentu nešto duže nakon što je Evropska komisija odlučila da zabrani proizvodnju i prodaju ovakvih modela od 2035. godine...

Evropska Unija nastavlja svoje planove za zabranu proizvodnje agregata sa unutrašnjim sagorevanjem menjajući odluku fiksiranu za polovinu sledeće decenije, utabavajući put novoj zlatnoj koki – potpuno električnoj budućnosti. Zemlje EU i Evropski parlament dogovorili su se nakon nekoliko meseci pregovora, ali je ovog meseca nemačko Ministarstvo transporta uložilo poslednju žalbu na ovaj zakon.

Nemačka je zahtevala od Evropske Unije da omogući prodaju novih automobila sa motorima unutrašnjeg sagorevanja i nakon 2035. godine, sa prolongiranjem života ovih mašina i njihovom legalizacijom nakon ovog perioda uz pomoć e-goriva.

Plan koji je Evropska komisija predložila sugeriše da bi potencijalno čitava jedna nova kategorija vozila mogla biti kreirana u EU, posebno za modele koji se kreću uz pomoć karbonski neutralnih goriva. Plan koji je zvanično javnosti preneo Rojters, dodaje da bi ovakva vozila trebalo da koriste neku vrstu sistema indukcije goriva, koji može odlučiti koji tip goriva se koristi i sprečiti da vozila budu tankana bilo čim drugim osim e-gorivima.  

Insistiranje Evropske komisije na upotrebi ovakvih sistema indukcije goriva prilično je problematično za Nemačku jer će njeni proizvođači biti primorani da kreiraju potpuno nove agregate. Izvori tvrde da nemački ministar transporta Voker Vising želi da napravi pojedina poboljšanja ovog plana Evropske komisije. Ovo unapređenje uključilo bi mogućnost da sve strane osiguraju dogovor pre ovonedeljnog samita.

Italija je takođe otvoreni protivnik ovih planova, a kako mediji prenose Porsche i Ferrari su među najglasnijima i proizvođači koji se nadaju da će agregati sa unutrašnjim sagorevanjem nastaviti svoj život nakon 2035. godine, istovremeno ulagajući u razvijanje sintetičkih goriva.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group