Nemac tužio kompaniju Tesla zbog upravljanja koje je "ravno pijanom početniku"

Nemački sud nagradio je jednog vlasnika Tesla Model 3 automobila sa 69.000 evra u okviru odštete nakon što je on tvrdio da opciona autonomna vozačka tehnologija nije ispunila reklamirana obećanja...

Sudeći prema nemačkom Špiglu, Regionalni sud Darmštata imao je priliku da održi ročište po optužbi čoveka koji je naručio svoj Model 3 automobil sa nemačkim specifikacijama, opremljen Full Self Driving paketom, koji ga je koštao dodatnih 6.300 evra, ostajući potpuno neimpresioniran njegovim autonomnim mogućnostima.

Kako ovaj čovek tvrdi, funkcija automatskog preuzimanja kontrole nije radila i automobil nije prepoznavao svetlosnu signalizaciju i stop znake, povezujući upravljanje Tesla modela pri ulascima i izlascima iz raskrsnica sa sposobnostima „pijanog vozača početnika“.

Tesla trenutno nudi osnovni autonomni paket za svoje Model 3 automobile, a on uključuju karakteristike kao što su Smart Summon – za automatsko isparkiravanje iz garaže, Autopark, Auto Lane Change i Navigate on Autopilot. Ovo košta 3.800 evra sudeći prema nemačkom predstavništvu kompanije Tesla, ali kako deluje, Full Self-Driving Capability Package ovog čoveka dolazi po duplo većoj ceni zbog specifičnih zahteva. Tesla tvrdi da će FSD dodati Autosteer opciju za gradsku vožnju nešto kasnije, ali da ovaj paket već uključuje prepoznavanje svetlosne signalizacije i stop znakova.

Ovo nije prvi put da je autonomna tehnologija kompanije Tesla na udaru u Nemačkoj, jer je u leto 2020. godine, sud u Minhenu zaključio da je američki brend zaveo kupce lažnim marketingom i obećanjem da će njegov Autopilot posedovati više karakteristika nego što je zapravo imao, dovodeći do čuvenog Maskovog tvita „šta je sa autobanom?“.

Sudeći prema izveštajima Špigla, iz kompanije Tesla su zvanično naveli da nisu pronašli bilo kakvu softversku ili hardversku neispravnost ovog automobila, tvrdeći da svi sistemi koje poseduje funkcionišu besprekorno i u okvirima trenutnih nemačkih regulatornih normi vezanih za autonomno upravljanje.

Međutim, ovo nije bilo dovoljno kako bi vlasnik bio zadovoljan, ali ni nemački sud, koji je naredio kompaniji Tesla da reufundira novac ovom čoveku i vrati mu gotovo 80.000 dolara. Kako je navedeno, kompanija se ponela nemarno prodajući softver čija funkcija nije mogla biti korišćena bez naknadnog opremanja. Ovo možda nije kraj čitave priče, jer je Maskov brend već podneo žalbu na ovu odluku.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group