Neko je platio 226.000$ za De Tomaso Pantera model bez motora

Više slika

Više slika

Četvrt miliona dolara bilo bi dovoljno da vam donese jedan lep superautomobil ovih dana...

Modeli kao što su Ferrari 488 GTB, Lamborghini Huracan i Aston Martin DB11 svi gravitiraju oko te cifre, dok Acura NSX, Audi R8 i McLaren 570S dolaze po nešto nižoj ceni. Ipak, jedan kolekcionar je nedavno platio istu sumu za trideset godina star projekat De Tomaso Pantera automobila, bez motora i menjača.

Automobil o kome govorimo, predstavlja 1987 GT5-S, jednu od najređih verzija koje je Pantera ikada napravila. Ovaj model bi inače imao Ford V8 motor i petostepenu manualnu transmisiju, ali sada nema ni jedno ni drugo. Uprkos svemu, kompanija Bonhams uspela je da ga proda prethodnog vikenda po cifri od gotovo četvrt mile dolara, odnosno, 226.240$ okruglo. Ovo je više za oko 182.560$ koliko je neko platio sličnu mašinu 83 GTS sa motorom i menjačem, naravno.

S toga, čemu ovolika cena? Zapravo, baš kao i ostali Pantera modeli, ovaj je pripadao legendarnom Kerolu Šelbiju i prodat je zajedno sa nekoliko drugih vozila iz čuvene trkačko/konstruktorske privatne kolekcije ovog čoveka. Sa druge strane, ovaj model služio je takođe i kao test vozilo prilikom razvoja originalne linije Dodge Viper.

Prema svemu sudeći, Šelbi je želeo da Pentastar superautomobil dobije tvin turbo V8 jedinicu, baš kao i Pantera, ali je Chrysler završio sa V10 motorom, razvijenim uz pomoć kompanije Lamborghini, koju je tada posedovao i koja je nakon više od jedne decenije došla do svog ličnog V10 agregata za modele Gallardo.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group