Nakon Tesle i BMW uvodi humanoidne robote za izradu automobila

Figure, startap sa sedištem u Kaliforniji koji radi na razvoju humanoidnih robota, objavio je da je potpisao komercijalno partnerstvo sa BMW brendom...

Nemački proizvođač automobila planira da koristi ove opšte namenske robote na proizvodnoj liniji u svojoj fabrici u Spartanburgu u Južnoj Karolini. Ovo je prvo komercijalno partnerstvo između Figure i neke spoljne kompanije od osnivanja 2022. godine. U video snimcima, kompanija prikazuje svog robota kako hoda i obavlja delikatne zadatke, poput upravljanja kafematom Keurig.

"Robotika sa specifičnom namenom zasićena je komercijalnim tržištem decenijama, ali potencijal robotike opšte namene potpuno je neiskorišćen", izjavio je Bret Adkok, izvršni direktor ove kompanije. "Roboti Figure omogućiće kompanijama povećanje produktivnosti, smanjenje troškova i stvaranje sigurnijeg i doslednijeg okruženja."

Dve kompanije kažu da sledi višefazni pristup integraciji robota u fabriku. Figure će prvo tražiti područja gde veruje da će njeni humanoidni roboti biti korisni. Zatim će početi postepeno da ih implementira u BMW fabriku. Rojters izveštava da će mašine biti integrisane u postrojenje u narednih 12 do 24 meseca.

Figure tvrdi da je dizajnirao svoje robote da budu bezbedni pored ljudi, što će biti važno jer trenutno u Spartanburgu radi 11.000 osoba. BMW nije jedini brend koji radi na integraciji robota opšte namene u svoje fabrike, s obzirom da proizvođači automobila poput Tesle sa humanoidom Optimus, kao i Hyundai sa robotima iz Boston Dynamics, rade na daljoj automatizaciji svojih postrojenja.

"Automobilska industrija, a sa njom i proizvodnja vozila, brzo se razvija", izjavio je Robert Engelhorn, izvršni direktor BMW proizvodnje. "Upotreba robota opšte namene ima potencijal da poveća efikasnost produktivnosti, podrži rastuće zahteve naših potrošača i omogući našem timu da se fokusira na transformaciju koja nas očekuje."

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group