Najpotrebnije stvari koje bi trebalo uvek imati u automobilu

Kao što i sami znate, zakon nam nalaže da brojne stvari obavezno imamo u svojim automobilima…

Neke od tih stvari zaista jesu neophodne, dok su druge pomalo suvišne kako bi bile konstantno prisutne. Mi smo ovoga puta odlučili da damo odgovore na sva vaša pitanja, vezana za to šta je zapravo obavezno, a šta opciono kao deo automobilske opreme.

Reflektujući prsluk je obavezan i nezaobilazni deo. Ako se nađete na putu i iz nekog razloga morate da izađete iz svog automobila, ovaj prsluk obavezno morate obući. Potrudite se da vam on bude pri ruci, a ne zatrpan u gepeku, ispod brojnih drugih stvari. On omogućava drugim vozačima da vas pravovremeno ugledaju u uslovima lošeg osvetljenja, čime se može sprečiti tragedija.

Sigurnosni trougao, koji igra sličnu ulogu kao i reflektujući prsluk je takođe obavezan deo opreme. Ako vam se automobil pokvari i morate da se zaustavite negde na sred puta, a posebno u nekom rizičnom delu ili u uslovima loše vidljivosti, obavezno upalite sva četiri migavca, obucite svoj reflektujući prsluk, postavite trougao iza svog vozila. Po zakonu, vozač mora postaviti sigurnosni trougao kada je prinuđen da se zaustavi na mestu na kom to inače nije dozvoljeno, odnosno onda kada drugim vozačima mora dati pravovremeni signal da ga moraju zaobići, u uslovima smanjene vidljivosti ili tokom noćne vožnje.

Trougao bi trebalo da držite na dohvat ruke baš kao i prsluk, kako biste mogli što brže i lakše da ga postavite. U slučaju da vam se automobil zaustavi na drumu van naseljenog mesta, trougao postavljate na udaljenosti ne manjoj od pedeset metara, dok u naseljenom mestu udaljenost ne sme biti manja od deset metara.

Prva pomoć je, naravno, obavezni deo kompleta. Komplet prve pomoći veličine B, koji odgovara standardu SRPS Z.B2.001 mora biti prisutan u svakom automobilu i lako dostupan.

Rezervni točak je obavezan, osim ako imate run-flat penumatike ili neko sredstvo za privremenu popravku oštećene gume. Po starom Zakonu o bezbednosti uz saobraćaju, rezervni točak je bio obavezan, čak i onda kada su automobili koji nisu bili predviđeni za pakovanje istog postali sve popularniji. Ovo je ispravljeno izmenama zakona, pa danas rezervni točak nije obavezni deo automobila, u slučajevima koje smo već naveli.

Dizalica nije obavezna, ali će vam dobro doći u slučaju da menjate točak i u svom automobilu nosite isti. Kako ćete podići automobile bez dizalice?

Sajla za vuču je obavezna, što je navedeno Članom 112 Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila:

„Uže ili poluga za vuču vozila, koja mora omogućavati vuču vozila na rastojanju od 3 m do 5 m kada se koristi uže, odnosno do 3 m kada se koristi poluga, mora postojati, na dostupnom mestu, u putničkim automobilima proizvedenim, odnosno prvi put registrovanim nakon 1. januara 1984. godine“.

Zimske gume su, kao što verovatno već napamet znate obavezne od 1.novembra do 1.aprila, ako su na putu sneg, led ili poledica. Morate imati sve četiri zimske gume, ne samo one na pogonskim točkovima, sa šarom gazećeg sloja najmanje dubine četiri milimetra.

Lanci za sneg su obavezni samo ako ćete u periodu korišćenja zimskih guma, u slučaju leda, snega ili poledice na putu ići negde van grada.

Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi je obavezna stavka, dok rezervne sijalice na primer, nisu obavezne, jer se na novijim automobilima ne mogu tako lako zameniti ako automobil negde stane.

Aparat za gaženje požara – PP aparat, još uvek nije obavezan, ali je svakako dobro imati ga u kolima, za svaki slučaj, baš kao što je dobro imati kablove za paljenje. Zahvalićete se sami sebi ako ih spakujete kada vam budu zatrebali u najnezgodnijem mogućem trenutku.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group