Najgori od sve dece - Fiat Punto


Fiat Punto je postao prvi model koji je dobio razočaravajući „zero-star“ bezbednosni rejting Euro-NCAP organizacije...

Vremešni italijanski supermini nalazi se u prodaji od 2005. godine, a najnoviji rezultati otkrivaju da je itekako prevaziđen od strane svakog modela testiranog u skorijoj istoriji, a to ga je definitivno zakucalo za samo dno i učinilo prvim automobilom koji je dobio tako nisku NCAP ocenu.

Fiat Punto je uspeo da dobije dve zvezdice u segmentu zaštite dece, odraslih putnika i pešaka, ali je nedostatak vozačkih tehnologija i sistema za izbegavanje sudara maksimalno uništio stečeni rezultat i sveo ukupan skor na nulu.

„Ovo je verovatno najbolji primer kako jedan proizvođač nastavlja da prodaje svoj proizvod iako je on već odavno prešao svoj zenit i to sve o trošku kupca koji ništa ne pretpostavlja. Mi bismo želeli da urgiramo kupcima da dobro provere našu veb stranicu radi poslednjeg ocenjenog rejtinga i izaberu autmobil koji je potpuno moderan, dolazi sa pet zvezdica, a mnogi od njih su izbačeni ove godine“, izajvio je generalni sekretar Euro NCAP, Mihael van Ratingen.

Evropski Car Assessment Programme, redovno ažurira sve rejtinge nekoliko nedavno redizajniranih modela, kako bi omogućio kupcima uvid u pravo stanje stvari u autoindustriji. Ovi ponovljeni testovi uključuju modele Toyota Yaris, Toyota Aygo, Alfa Romeo Giulietta, Ford C-Max i Grand C-Max, Opel Karl, DS3 i Fiat Punto.

Jedini izuzetak predstavlja automobil Toyota Yaris koji je održao svoj rejting od pet zvezdica, dok je većina drugih modela pala na tri zvezdice tokom ovogodišnjih bezbednosnih testova. Toyota Aygo linija zaslužila je četiri zvezdice sa dodatnom opcionom opremom.

Organizacija koja se bavi bezbednošću takođe testira i potpuno nove modele, ove godine dodelivši pet zvezdica Hyundai Kona, Kia Stinger, novom BMW 6-Series i Jaguar F-Pace automobilu. Tri zvezdice su otišle terenskom modelu MG ZS, drugoj generaciji Dacia Duster i Kia Stonic modela, ali onda kada poseduju punu bezbednosnu opremu koja dolazi kao opcija, ova vozila dobila su svih pet.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group