Motor iz C-X75 će se ipak ugrađivati?

Iako planova da se proizvodi Jaguar C-X75 nema, motor koji mu je davao snagu, 502ks 1.6 turbo benzinac možda ima šanse. Prema izveštajima, motor koji je potekao iz F1 tehnologije se i dalje razvija i možda će se ugrađivati u serijski automobil. 

 

Razvijen od strane Coswortha, prvobitno kao motor za F1, pre nego što je FIA promenila pravila, ovaj motor je posle našao svoje mesto u Jaguaru. Sada, glavni inženjer Coswortha, Andy Ball je izjavio za sajt da je motor i dalje u planu za ugradnju u neki model.

Iako nije naveo ime proizvođača, niti model, mogao bi biti u pitanju Jaguar, pošto se pominje da bi Jaguar mogao F-Type kupe model mogao da ugosti ovaj model. Ball je rekao i da se radi na adaptaciji motora na proizvodne primerka automobila. "Planiramo da će prizvodni model imati oko 300ks po litri zapremine."

Cosworth više nije deo Formule 1 posle odluke Marussije da više ne koristi njihove motore, ali Ball kaže da je tako i bolje jer sada mogu da se koncetrišu na fabričke motore. 

Sa pažnjom ćemo pratiti razvoj situacije, jer po prvi put motor sa preko 10 000 rpm ulazi u fabrički model nekog proizvođača.

O.R.

 

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group