Moskvich iz 99. koji košta više od nove S klase

Više slika

Više slika

Zvaničnici vlada širom sveta, koristili su sve vrste automobila, a uprkos standardnom izgledu, većina njih je ekstenzivno modifikovana kako bi putnicima pružila najbolju moguću sigurnost...

Verovatno jedan od najpoznatijih službenih modela u Severnoj Americi jeste Lincoln Town Car, kreiran pod budnim okom kompanije Ford tokom tri generacije, između 1980. i 2011. godine, koji je postao vozilo izbora ne samo različitih vladinih zvaničnika, već i predsednika Džordža Buša.

Na drugoj strani planete, u Rusiji, Town Car predstavlja Moskvich Ivan Kalita. Kao deo 2142 linije legendarnog ruskog proizvođača, ovaj model predstavljao je sve što je bilo potrebno moskovskoj vladi i kreiran je tokom nekoliko godina, počevši od 1998.

Tada, ovaj automobil vredeo je oko 20.000 dolara, međutim, ovaj koji vidite u galeriji, bio je daleko skuplji, a njegova cena iznosila je osam miliona rubalja, odnosno 128.545 dolara po trenutnom kursu. Kako bismo sve postavili u pravu perspektivu, moramo napomenuti da nama bliža, Mercedes-Benz S-Class linija startuje po cifri od 77.123 evra u Nemačkoj.

Sada, očigledno je da ovo nije automobil namenjen prosečnom ruskom kupcu, a nikada to i nije bio. Smešten u Sankt Peterburgu, proizveden je 1999. godine i napaja ga dvolitarski motor sa 145 ks.

Oprostićemo našem Rusu što je malo zarđao, jer pored svega 1.000 pređenih kilometara na odometru, stvarno ne postoji ništa što bismo mogli da mu zamerimo. Pored toga, deluje da je model potpuno restauriran i dolazi sa nekoliko crvenih i plavih rotacionih svetala, na prednjoj masci i krovu, ali i držačima zastavica.

Veoma je teško videti bilo šta unutar putničke kabine kroz zatamnjena stakla, ali smo uspeli da pronađemo fotografiju enterijera, koji poseduje dvobojna sedišta, mekane patosnice, drvene finiše na kontrolnoj tabli i par ekrana integrisanih u naslone za glavu.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group