Miura SV i posle pola veka predstavlja savršen model po svim standardima

Više slika

Više slika

Na ženevskom sajmu automobila Geneva Motor Show, održanom 1971. godine, kompanija Lamborghini predstavila je svoj revolucionarni model Miura SV…

Miura je trebalo da predstavla evoluciju P400 linije i kompanijine S verzije automobila, ali je zapravo na kraju zamenio čitav opseg.

Za neistrenirano oko Miura SV može delovati identično ostatku linije, ali ova mašina je zapravo različitia u brojnim segmentima. Pre svega, bazno izdanje imalo je poznate trepavice na farovima, koje su izbačene iz proizvodnje kako bi se smanjilo vreme kompletiranja automobila, dok je jedini primerak nove serije opremljen ovim karakteristikama bio model kreiran za Feručija Lambordžinija lično.

Miura SV poseduje i šire zadnje opruge, redizajnirane štopaljke i novu haubu. Felne ovog modela takođe su bile nove i šire od prethodne generacije za dva inča. Automobil je posedovao 130 mm šire redizajnirano trkačko vešanje pozadi, kao i dosta čvršću šasiju. Ova mašina zadržala je srednje montirani četovorolitarski dvanaestocilindraš, iako je i on prošao kroz nekoliko projekata modernizacije, koji su doveli do konačnih 385 ks izlazne snage. Za enterijer putničke kabine kompanija Lamborghini odlučila je da gotovo sve postavi kožom i akcentuje hromiranim detaljima.

Sudeći prema glavnim inžinjerima kompanije Lamborghini iz te ere, Paolu Stanzaniju i Đanpaolu Dalari, zahvaljujući iskustvu koje su stekli prvih pet godina tokom prouzvodnje Miura linije, SV je bio u mogućnosti da dostigne gotovo 300 km/h i mogao je da pređe jedan kilometar za manje od 24 sekunde.

Proizvodnja SV modela završila se početkom 1973. godine, nakon sastavljanja 150 jedinica, ali je finalna mašina kreirana dve godine kasnije posebno za biznismena Voltera Vulfa, a sada je predstavljena u muzeju kompanije Lamborghini, smeštenom u Sant Agata Bolonjeze.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group