Mitsubishi 3000GT VR-4 iz devedesete godine

Više slika

Više slika

Mitsubishi 3000GT VR4 je jedan od onih retkih sportskih automobila visokih performansi iz devedesetih godina prošlog veka, koji su se nekako provukli ispod radara svim obožavaocima...

Zbog toga što je broj entuzijasta zaista bio zaljubljen u Toyota Supra i Nissan Skyline GT-R modele, niko nije smatrao 3000GT VR4 dovoljno dobrim kako bi mogao da bude upoređivan sa pomenutim konkurentima, uprkos tome što je imao znatno istaknutiji sportski duh i obilje tehnoloških dodataka.

Upravo iz ovog razloga je ovaj prelepi model bio osuđen na propast u poređenju sa svojim takmacima. Može biti i to da je sportski automobil Mitsubishi brenda ipak bio ispred svog vremena, tako da je nepravedno zanemaren, što je svakako promenilo cene svih 3000GT VR4s automobila širom sveta.

Lux Sport kompanija iz Njujorka, poseduje jedan 3000GT VR4 sa svega 3.524 pređena kilometra na odometru. Ovaj diler za svoju kupe varijantu modela iz 91. godine traži 49.995 dolara, što predstavlja pravo bogatstvo. Ali, nevezano sa tim, ovo je najbliže što će bilo koji pravi obožavalac moći da se približi kupovini modela u gotovo fabričkom stanju, jer se ovde verovatno radi o jedinoj 3000GT VR4 na svetu.

3000GT VR4 koji vidite poseduje trolitarski motor sa duplim turbo punjenjem, koji stvara 300 ks i 416 Nm obrtnog momenta, pogon na svim točkovima, elektronski kontrolisano vešanje, varijabilni izduvni sistem, što svakako predstavlja naprednu opremu za ono vreme.

Ovaj model je takođe bio lakši od proseka devedesetih, sa ubrzanjem do stotke iz mesta za oko pet sekundi i maksimalnom brzinom od 250 km/h. Prema tome, automobil je brz, napredan, poseduje visokotehnološke karakteristike, teško uporedive sa bilo čim, ali da li je zaista vredan gotovo 50.000 dolara?

Ovo je veoma komplikovano pitanje, posebno kada se uzme u obzir da twin-turbo Dodge Stealth R/T, koji je bio identičan 3000GT modelu, prodat za svega 8.518 dolara na Bring a Trailer događaju prošle godine. Opet, prodati autombil je posedovao 100.000 pređenih kilometara ispod kaiša, tako da poređenje sa ovim 3000GT VR4 možda ipak nije najbolje.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group