Misterija iza ukradenog Bondovog 1964 DB5 modela

Više slika

Više slika

Predstavljamo vam misteriju vrednu samog Iana Fleminga...

Možda se stariji čitaoci sećaju neverovatnog događaja, u koji je bio uključen lopov visokog stila i nepoznate prošlosti, zajedno sa dvadesetogodišnjom potragom za svim ljudima uključenim u najveću krađu automobilske industrije.

Kada je 1964 Aston Martin DB5 model, glavna zvezda filma Goldfinger, ukraden iz hangara aerodroma na Floridi 1997. godine, postojali su strahovi da on nikada neće biti pronađen. Godinama zatim, potraga za automobilom korišćenim od strane Šona Konerija, u njegovoj reinterpretaciji Flemingovog Džejmsa Bonda, špijuna sa dozvolom za ubistvo, pokazala se potpuno jalovom.

Međutim, sada se ponovo javila nada da će ovaj legendarni automobil biti pronađen, nakon što je stigla dojava sa detaljima o trenutnoj lokaciji Aston Martin modela. Njegovo trenutno prebivalište, prema onima koji poseduju ove informacije, nalazi se na klasičnom špijunskom terenu, Bliskom Istoku.

Art Recovery International (ARI), kompanija zadužena za ulaženje u trag različitim predmetima, upošljena je od strane osiguravajuće kuće, kako bi otkrila trenutnu lokaciju ukradenog Aston Martin modela, potvrdila je njegovo trenutno mesto u bliskoistočnom regionu. Dodatno, ponuđena je šestocifrena suma svakome ko donese pravu informaciju koja će pomoći prilikom bezbednog vraćanja modela njegovom pravom vlasniku.

Kristofer Marinelo, izvršni direktor kompanije ARI, izjavio je svetskim medijima: "Ja sam dobio nekoliko specifičnih dojava, ali mi za sada obrađujemo sve podatke. Do sada smo uspeli da se infiltriramo u veliki broj kolekcionarskih zajednica i široku grupu mehainčara, kako bismo im stavili do znanja koliko smo ozbiljni po pitanju pronalaženja ovog automobila". Naravno, Art Recovery International sve uzima sa određenom rezervom, posebno zbog toga što vozilo o kome su informisani može jednostavno biti model sličan onom korišćenom u Bond filmu.

Ukradeni Aston Martin je predstavljao jedan od dva modela korišćena tokom snimanja Goldfinger filma, dok je drugi korišćen prilikom stvaranja scena u kojima se Šon Koneri nalazio za volanom. ARI tvrdi da su procenjene vrednosti ukradenog DB5 automobila, od strane određenih aukcijskih kuća, dostigle vrednosti između 7 i 10 miliona funti, zahvaljujući njegovom statusu Bond vozila.

DB5 koji je pratio premijeru Goldfinger filma, septembra 1964. godine, postao je poznat kao najpoznatiji automobil na svetu i dizajniran je od strane italijanskog brenda Carrozzeria Touring Superleggera, posebno za kompaniju Aston Martin. Ova mašina nazvana je po Ser Dejvidu Braunnu, vlasniku luksuznih linija od 1947. do 1972. godine.

Ukradeni model je kupljen tokom zvanične aukcije 1986. godine za masivnih 250.000 dolara, ali su ga 1997. lopovi odvezli iz hangara Boca Ration aerodroma i od tada mu se gubi svaki trag. Za snimanje filma Goldfinger, automobil je posebno modifikovan kako bi uključio obilje Bondovih gedžeta, uključujući mitraljez, sečiva za bušenje guma, kao i različite mašine za ispuštanje ulja, dima i vode.

Kao rezultat svega, ovaj model je bio toliko težak, da su vešti lopovi prilikom provaljivanja u hangar, morali da ga odšlepaju prikačenog za osovinu, ostavljajući trag guma koji je vodio do mesta na kome je, prema verovanju, utovaren u parkiran teretni avion. Policijska istraga događaja nije donela previše rezultata, omogućujući dugi niz godina prepunih spekulacija o konačnoj sudbini ovog legendarnog automobila.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group