Mercedes sprema modele na vodonik

Mercedesov šef marketinga i prodaje Ola Kallenius je u svoj poslednjem intervjuu otkrio da ovaj nemački proizvođač u narednih nekoliko godina namerava da "odvede tehnologiju gorivnih ćelija do novog nivoa"...

 



Konkretnije, prema Kalleniusovim rečima, u Mercedesu veruju da će "na putu prema mobilnosti oslobođenoj štetnih emisija vodonik igrati vrlo bitnu ulogu čiji će značaj vremenom samo jačati", a do "otprilike 2017. bi na tržište trebala da stigne sledeća generacija ovako pokretanih vozila."

Kallenius nije hteo da ulazi o detalje o novoj liniji vodonikom pokretanih automobila, ali veruje se da bi prvi novi model sa ovim pogonskim sklopom lako mogao da bude crossover, što bi ga učinilo puno poželjnijim mlađim kupcima koji preferiraju ovaj karoserijski oblik. Takođe, takav bi automobil bio puno atraktivniji od na primer B klase F-CELL koja je predstavljena još 2010.

U Mercedesu očekuju da će u narednim godinama značajno narasti prateća infrastruktura, a u tome očito nisu sami sa obzirom da su i drugi proizvođači odlučili da u svoju ponudu uključe modele pogonjene vodonikom. Na primer, tu su Hyundai ix35 Fuel Cell, Honda je za sledeću godinu najavila dolazak proizvodnog modela konceptnog FCEV-a i sl.

O.R.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group