McLaren F1 je kralj automobila sa motorima unutrašnjeg sagorevanja

Ovaj predivni McLaren F1 iz 1995. godine, nedavno je oborio svetski rekord svih vremena kao najskuplji ulično legalni primerak legendarnog superautomobila, nakon što je prodat za neverovatnih 17.348.514 evra...

Prošlog petka, na aukcijskom događaju organizovanom od strane Gooding & Company brenda, ova mašina otišla je u ruke bogatom vlasniku, po ceni koja je nadmašila prvobitno procenjenu cifru, kada je prvi put predstavljen pre dva meseca. Prethodni rekord za fabrički McLaren F1 ulično legalni automobil iznosio je 13.205.271 evra i dostignut je 2017. godine, dok je ultra retki ulično legalni model konvertovan LM specifikacijama prodat za 16.903.557 evra dve godine kasnije.

Najskuplji F1 šasijskog broja 029 predstavlja jedinu jedinicu ofarbanu u Creighton Brown boju, kombinovanu sa svetlo i tamno braon akcentima postava u svojoj trosed kabini. Sa manje od 390 pređenih kilometera na odometru, od kada je izašao iz fabrike 1995. godine, ovo je definitivno primerak sa najmanjom kilometražom na svetu, dok je i dalje postavljen na svoje originalne Goodyear Eagle F1 gume.

Nakon što je izašao iz fabrike, ovaj superautomobil je pripadao jednom japanskom kolekcionaru i dolazi sa širokom paletom potpuno originalnih aksesoara. Oni uključuju servisnu knjigu, FACOM sanduk za alat, titanijumski komplet alata, uputstvo, specijalni komplet putnih torbi, veoma poseban TAG Heuer sat i Driving Ambition knjigu, koja prati svaki novi F1 od njegovog izlaska iz fabrike.

Između 1992. i 1998. godine, McLaren je konstruisao 106 jedinica F1 automobila, od kojih je njih 64 u originalno ulično legalnim specifikacijama. Dizajnirana od strane Gordona Marija, F1 linija koristila je srednje montirane V12 motore zapremine 6,1 litar, koji stvaraju 618 ks i 650 Nm obrtnog momenta. Ova snaga usmeravana je ka zadnjoj osovini putem šestostepenog manualnog menjača.  

Zahvaljujući ekstenzivnoj upotrebi egzotičnih materijala kao što su ugljenična vlakna, kelvar, titanijum, pa čak i zlato, ovaj F1 model težak je oko 1.240 kg, što je u kombinaciji sa vrhunski dizajniranom aerodinamičnom karoserijom sasvim dovoljno za kreiranje nestvarnih cifri performansi. Sa potvrđenom maksimalnom brzinom od 386,4 km/h, F1 automobil ostaje najbrži model sa motorom unutrašnjeg sagorevanja do današnjeg dana.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group