Mazda vraća rotacione motore kao proširenje EV opsega

Više slika

Više slika

Momenat koji smo svi čekali mogao bi uskoro postati stvarnost, ali ne na način na koji smo mislili...

Sudeći prema svetskim medijima, kompanija Mazda gotovo je zaključila datum povratka rotacionih motora, ali za razliku od RX-7 i RX-8 modela, ova nova linija mašina neće napajati točkove direktrno. Umesto toga, novi motori služiće kao produžetak opsega električnih jedinica.

Japanski proizvođač, prema navodima, razvija najnoviji električni model koji će debitovati za dve godine i biti napajan benzinom na evropskom i japanskom tržištu, gde su distance putovanja relativno kratke, međutim, na velikim kontinentima, ovi modeli dobiće produžetak opsega, benzinski generator koji će puniti baterije za sve dugoprugaške vozače.

Ova verzija mogla bi da uposli male rotacione motore koji su inherentno kompaktni i generišu dosta snage putem male vibracije, što će stvoriti idealne hibridne mogućnosti koje kompaniji Mazda pružaju mogućnost da ovu tehnologiju održi živom.

Ukoliko vas sve ovo dovodi do blagog razočarenja, nemojte očajavati, jer direktni rotaciono napajani sportski automobili i dalje mogu postati realnost. Faktor koji će odlučiti u ovom slučaju jesu uslovi tržišta, više nego tehničke mogućnosti.

"Da li ćemo zaista prodavati toliko mnogo modela sportskih automobila? Ne postoji previše kompanija koje prodaju toliko ranovrsne sportske modele", izjavio je šef motornog odseka kompanije Mazda, Musito Hitomi, misleći na manji model MX-5 Miata.

Za sada kompanija Mazda mora da se osvrne na domaće konkurente, jer sada Nissan nudi 370Z i GT-R varijante, Toyota dolazi sa novim modelom Supra, koji će se parkirati iznad linije 86, a Honda, prema dobijenim informacijama, radi na novom sportskom modelu priključenom liniji NSX. Mazda možda jeste manja od svih njih, ali je kultivisala jaku sportsku ličnost, koja verovatno nedostaje mnogim automobilima na današnjem tržištu.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group