Maserati MC12 može učiniti Enzo prosečnim

Više slika

Više slika

Po pitanju dizajna, kompanija Ferrari nikada ne kreira dovoljno svojih serija hiperautomobila kako bi ispunila neverovatne zahteve koji stižu…

Međutim, jedan od najpoželjnijih automobila nikada ne dolazi sa propinjućim konjem na haubi, već sa trozubcem brenda Maserati, sestrinskog brenda kompanije Ferrari.

To je naravno bio i još uvek je MC12 automobil, koji je esencijalno modifikovana verzija modela Enzo, homologovana u trkačke svrhe. Ferrari je na kraju kreirao MC12 model za Maserati, ali u liniji od samo 50 primeraka, namenjenih javnosti.

Ova brojka u poređenju sa relativno sveprisutnijim Enzo modelom, proizvedenim u 400 primeraka, dolazi kao osam puta manja. Da je proizvođač primenio isti rejting naspram modela Enzo, verovatno bi Maserati mašina bila daleko češća, baš kao 550 Maranello linija, ograničena na 3.000 jedinica.

Relativna oskudica modela MC12 nije se dokazala kao dovoljna, međutim, kako bi prevazišli magnetsku provlačnost oznake propinjućeg konja, cene oba modela MC12 i Enzo ostavljene su da levitiraju negde na istom nivou. Aukcijska kuća RM Sotheby's prodala je prošle godine nekoliko Enzo modela za 2,3 miliona evra, 2,7 miliona dolara i 1,8 miliona funti, što je dovodi do proseka od oko 2,6 miliona dolara.

A od tri MC12 automobila prodata na istoj aukciji, jedan je promenio vlasnika za 3 miliona evra, drugi za 1,4 miliona dolara, dok je treći otišao za 2,1 miliona dolara, što stvara prosek od 2,4 miliona dolara. Primerak koji vidite u našoj galeriji, uhvaćen objektivom Pitera Singhofa za kompaniju RM Sotheby's, postavljen je od strane istog aukcionara u Parizu i biće prodat tokom Retromobile događaja sledećeg februara. Procenjena vrednost ove jedinice kreće se oko 2-2,5 miliona evra. Ova procena smešta model ka najvišem delu spektruma, ali ne preterano daleko od proseka.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group