Lotus Esprit S4S - Dokaz da su superautomobili na četiri klipa mogući

Prvi put predstavljena 1976. godine, Lotus Esprit linija održala se do devedesetih, kada je dobila svoje četvrto izdanje u Series 4 seriji predstavljenoj 1994. godine...

Uprkos svojim godinama, ovaj automobil je dokaz toga da evolucija može biti dobra stvar. Iako je ova serija bila dostupna sa 3,5 litara velikim V8 motorm sa duplim turbo punjenjem, postojala je i verzija sa četiri cilindra, kreirana tokom 1995. godine. Esprit S4S pokreće 2,2 litara veliki inlajn četvorocilindraš sa turbo punjenjem, koji stvara 285 ks i 375 Nm obrtnog momenta, što je bilo itekako dovoljno onda kada je kreiran i mogao je razviti do 300 ks u kratkim naletima.

Ova snaga sasvim je dovoljna kako bi ubrzala klasični superautomobil do stotke za oko 4,5 sekundi i za prevaljivanje četristo metara zahteva 13,6 sekundi, pri prosečnim brzinama od 167 km/h, što su veoma impresivne cifre performansi i danas. MotorWeek publikacija potvrđuje da je ova mašina izvanredna po pitanju upravljanja, iznoseći kritiku vezanu za "zastareli petostepeni manualni menjač", ali to im možemo oprostiti zato što su Amerikanci.

"On je veoma brz u krivinama, takođe. Ojačane opruge i šasija, upareni sa opcionim ultra širokim OZ sedamnaestoinčnim točkovima našeg test modela, pružaju mu neverovatan balans i prenos snage na asfalt", izjavio je domaćin emisije Džon Dejvis. "Krugovi oko Roebling Road Raceway staze u Džordžiji ilustrovali su suptilna poboljšanja u osećaju upravljanja i preciznosti u poređenju sa takođe veoma impresivnim S4 modelom koga je zamenio."

Pored toga, različiti testovi svedoče da je S4S sposoban za stvaranje 0,91 G u stabilnosti i slalom može kompletirati pri brzini od 99,2 km/h. Sve ovo predstavlja dokaz da, ukoliko je inženjering na prvom mestu, onda automobil može biti modifikovan i kompetetivan duži vremenski period.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group