LFA Nürburgring - moderni klasik i najbolji kupe svih vremena

Kako se Lexus LFA linija bliži svom desetom rođendanu, deluje kao da su brojni primerci preplavili tržište polovnjaka...

Upravo jedan takav model jeste i jedinica iz 2012. koja je prodata za neverovatnih 808.000 dolara prošlog meseca, dok je nedavno, jedan automobil ove linije prodat putem aukcijske kuće RM Sotheby’s za neverovatnih 1,6 miliona dolara, oborivši sve rekorde. Model koji vidite u našoj galeriji predstavlja još ređu varijantu od prvopomenutog automobila i poseduje čuveni LFA Nürburgring paket opreme, što znači da je on jedan od svega 64 ikada kreirana, ali i to da predstavlja redak moderni klasik japanskog brenda.

Finiširan u veoma čistoj crnoj šemi boja, Nürburgring paket dodaje ultralagane magnezijumske BBS točkove i obilje eksterijernih komponenti od ugljeničnih vlakana, preko redizajniranog prednjeg splitera do velikog zadnjeg stabilizatora i kanarda na nosu, zajedno uključenih kako bi popravili silu potiska, ali su istovremeno smanjili i maksimalnu brzinu, što zapravo nije ništa značajno, zbog toga što automobil dostiže stotku za 3,7 sekundi, pre nego što zakuca do maksimalnog uzbrzanja od 325 km/h.

4,8 litara veliki V10 motor dobio je 10 ks više za konačnih 562 ks i svoju crvenu liniju poseduje na ikoničnih 9.000 rpm, stvarajući neverovatnu pesmu koja dolazi iz tri izduvne grane na zadnjoj strani. Šestostepeni manualni menjač automatskog kvačila menja brzine u vremenskom okviru manjem od 0,15 sekundi, dok je tjunirano vešanje spustilo automobil za 0,4 inča radi dostizanja boljeg centra gravitacije i samim tim boljeg upravljanja.

Ovaj posebni primerak je u gotovo fabričkom stanju, sa nešto manje od 1.497 kilometara na odometru, što je u kombinaciji sa njegovom perfektnom očuvanošću definitivno dovelo do toga da prevaziđe cifru od 1,6 miliona dolara na svom aukcijskom događaju. 

Ova sada već slavna linija definitivno predstavlja budući klasik i u toku sledećih nekoliko godina sve više njenih modela pojavljivaće se u prodaji niotkuda, posebno zbog toga što je Lexus LFA jedan od najboljih i najlepših sportskih kupea svih vremena.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group