Legendarni Ferrari reli specijal odlazi na aukciju

Više slika

Više slika

Ferrari, istorijski gledano, od svog nastanka poseduje uske veze sa sportskim automobilizmom i trkama, sa takmičarskim duhom ukorenjenim u kompanijin DNK...

Pošto je propinjući konj bez ikakve sumnje najpoznatiji po svojoj Formula 1 kampanji i naporima u trkama izdržljivosti, italijanski proizvođač je u nekoliko prilika ušetao u svet reli takmičenja. Jedan takav iskorak dogodio se osamdesetih godina, u eri legendarne Group B serije, kada je fabrika u Modeni zaposlila kompaniju Michelotto iz Padove, kako bi transformisala poslednji ulično legalni Ferrari model u trkačku mašinu reli specifikacija.

Nažalost, kada je došlo vreme da Ferrari dobije svoju homologacijsku dozvolu za takmičenje, Group B klasa je već povučena iz svetskog šampionata, što je preživeli Group B Ferrari trkačke modele učinilo ekstremno retkim, vrednim i istorijski značajnim. Upravo je to slučaj i sa ovim Michelotto Group B-spec 308 GTB trkačkim modelom, koji se nedavno pojavio na prodaji u Engleskoj.

Izgrađen tokom ere Group B takmičenja, nekoliko godina nakon što je izašao iz fabrike u Modeni, automobil je završio u Ferrari predstavništvu iz Barselone, Fernando Serena, uz veliku količinu delova kompanije Michelotto, napravljenih posebno za desetostrukog šampiona španskog relija Antonija Zaninija. Ova posebna mašina takmičila se na Euro Rally Championship događajima, uključujući 1984 Rally Osona trku, u kojoj je Zanini upravljao Ferrari modelom do prvog mesta.

Pored potpuno ogoljenog enterijera trkačkih specifikacija, ovaj 308 je takođe opremljen i nešto glomaznijim vešanjem sa podesivim Blistein jedinicama i posebnim AP Locheed kočnicama, čeličnim rol-bar ojačanjima, letvom volana brzog prenosa, takmičarskim kvačilom i menjačem kratkog stepena prenosa. U prethodnih nekoliko godina, ovaj primerak je bio restauriran do poslednjeg šrafa od strane britanskog eksperta, kompanije BGMSport.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group