Legendarna AMG mašina koja je zapanjila ceo svet

Više slika

Više slika

Pre nego što je AMG došao pod okrilje trokrake zvezde, on je funkcionisao kao nezavisna tjuning kompanija...

Kreiran od strane bivših inžinjera brenda Mercedes, Hansa Vernera Aufrehta i Erharda Melchera tokom 1967. godine, tjuning kuća AMG specijalizovala se za usavršavanje nekih od najpopularnijih Mercedes modela.

Međutim, sa motosportom na vrhuncu svoje slave, u bilo kom obliku automobila performansi, planovi su razvijeni kako bi AMG imao svoj trkački debi. Umesto da počnu polako, sa nekim dosta lakšim takmičenjima, čelnici ove kuće nisu želeli da okolišaju i uskočili su pravo među najveće takmičeći se u trci 24 Hours of Spa. Poznata sportska arena poznata je po tome što ne oprašta i predstavlja takmičenje koje nije bilo samo kilometrima ispred po pitanju ekspertize koju je novajlija posedoavao, već je bila veoma komplikovana zbog samog izbora automobila.

AMG je odlučio da na ovu stazu izađe sa 300 SEL modelom, luksuznim salonom kompanije Mercedes, što je potpuno odskakalo od svega što se moglo videti jer se čitava klasa sastojala od laganih i manjih modela automobila, nalik BMW 2800 CS i Alfa Romeo 2000 GTAm jedinicama.

Uprkos velikom tjuniranju koje je AMG primenio na velikoj mašini, u procesu koji je uključio redizajniranje 6,3 litara velikog V8 motora i njegovo pretvaranje u 6,8 litara veliku jedinicu, Rote Sau - crvena svinja, kako je tada bio poznat ovaj četvorotočkaš, smatran je za potpunog autsajdera. Teška konstrukcija i veliki motor označavali su da trkački automobil sa 428 ks postaje daleko gori po svoje točkove i troši mnogo više goriva, što će shodno tome dovesti do više vremena provedenog u pit stopovima.

Svi su snažno opovrgavali njegove mogućnosti na ovoj legendarnoj trkačkoj stazi, naglašavajući sve mane automobila, ali uprkos svim procenama, on je pobedio u svojoj klasi u zauzeo ukupno drugo mesto šampionata. Za ovakvog jednog slavnog četvorotočkaša možete očekivati da bude u muzeju, ali AMG nije bio toliko snažna kompanija koliko je to danas, tako da je prodaja ove njihove jedinice delovala kao prava opcija u to vreme. Originalni automobil prodat je jednoj avio kompaniji, a predstavljajući jedini automobil koji je mogao da se nosi sa brzinama sletanja i uzletanja njihovih aviona, potpuno je modifikovan kako bi testirao opremu aviona.

Poslednje počivalište originalnog Rote Sau modela nije poznato, ali je jedna njegova kopija danas sve što je ostalo kako bi podsećalo na njegovo istorijsko zaveštanje. Sada je poznati tjuner i ljubitelj automobila Magnus Voker predstavio svetu Silber Sau, kopiju slavnog trkača kreiranu u kalifornijskoj Mercedes-Benz Classic Center radionici. Voker je zajedno sa direktorom brenda, Kameronom Tumanom, krenuo na filmsko putovanje koje će biti zaduženo da ponovo oživi duh originalnog unikata, velikog borca i automobila koji je svima uspeo da dokaže koliko su pogrešili.

N.Đ.

Izvror: Carscoops

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group