Kuba ukinula embargo na kupovinu novih automobila star više od 50 godina

Zemlja s najviše oldtimera po glavi stanovnika definitivno je Kuba. Država u kojoj konce već godinama vuče Kastro, po tome je nadaleko poznata.

Takvo stanje nije zbog ljubavi Kubanaca prema starim automobilima, već zbog toga što je vlast dolaskom komunizma zabranila prodaju novih automobila. Taj u krajnju ruku smešan zakon koji je bio na snazi od 1959. godine, sada je ukinut pa će Kubanci moći konačno da obnove svoj vozni park…

Pre dve godine Kuba je ublažila zakon koji je njenim građanima branio kupovinu novih automobila. Tada su nova “kolica” mogli da kupe samo odabrani, kojima je državni vrh davao dozvolu za to. Rigorozna regulativa sada je potpuno odbačena ne bi li se stanovnicima Kube povećala njihova prava.

To što je Kastro mlađi ukinuo ovaj zakon ne znači da će Kuba i doživeti auto bum. Na nove automobile plaćaće se 100% poreza što znači da oni baš neće biti dostupni običnim građanima koji hranu još uvek plaćaju bonovima.

A.N.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group