Kreisel Electric donosi revolucionarni dvostepeni automatik za E vozila

Više slika

Više slika

Kada se radi o električnim automobilima, njihov menjač ne može ni da privuče pažnju kao motori...

Nakon svega, ne postoji ništa spektakularno u menjaču sa jednim stepenom prenosa. Međutim, ovde bi stvari uskoro mogle da se promene. Australijski specijalista za električne baterije i motore, Kreisel Electric uskoro bi mogao da lansira automatski dvostepeni menjač za električne automobile. Pitanje je da li postoji potreba za ovakvim pristupom, ali uprkos tome, osnivači ove kompanije, braća Markus Filips i Džonatak Kreisel, svakako smatraju potvrdno. A, upravo tu stvari postaju veoma zanimljive.

Automobil nazvan Porsche 910e, predstavljen na sajmu tehnologije Techno Classica Essen 2017, predstavlja veoma moćnu mašinu i razvija stotku iz mesta za samo 2,5 sekundi i dostiže maksimalnu brzinu od 300 km/h.

Ovakve performanse zahtevaju poseban pogonski sklop, tako da je Kreisel Electric razvio esencijalne komponente samostalno i učinio da one stanu ispod male karoserije klasičnog trkačkog automobila kompanije Porsche.

Upravo tako je i automatski dvostepeni menjač spreman za proizvodnju nastao. Sa integrisanom arhitekturom pogonskog sklopa, posebno razvijenog od strane brenda Sala Drive GmbH, menjač je dizajniran za visoke performanse i velike količine obrtnog momenta.

Automatizovani dvostepeni menjač uparen je sa dva električna motora, koji kombinovano stvaraju 483 ks i 770 Nm obrtnog momenta. Tako da, osim što garantuje unikatne vrednosti ubrzanja i maksimalne brzine, ovaj menjač predstavlja konekciju između pogonskog sklopa visokih performansi i odgovarajućeg i ultra lakog baterijskog pakovanja.

Baterijsko pakovanje poseduje litijum-jonske jedinice od 54 kWh i razvijene su posebno za ovo vozilo za koje kompanija garantuje da poseduje prelazni opseg veći od 350 kilometara sa jednim punjenjem.

Ova električna konverzija Porsche 910e modela košta milion evra, tako da nikada neće stići do većine smrtnika, ali Kreisel braća tvrde da dvostepeni menjač poseduje višestruke namene. Kako kažu, on može izdržati maksimalnih 805 ks i 900 Nm obrtnog momenta, ali takođe može biti adaptiran nešto skromnijim vozililma, srednjim i malim kombijima, ali velikim kamionima i autobusima, takođe.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group