Konačna odluka suda: Tesla mora da se suoči sa optužbama za lažno reklamiranje svojih autonomnih sistema

Više slika

Više slika

Kompanija Tesla nije uspela da ubedi sudiju da odbaci optužbe kalifornijsku Upravu za motorna vozila da je preuveličala sposobnosti svojih automobila kada se govori o samostalnom upravljanju, otvarajući put za formalno saslušanje...

Pravna bitka datira još od jula 2022. godine kada je Uprava za motorna vozila optužila kompaniju Tesla za obmanjivanje kupaca automobila preuveličavajući efikasnost svojih Autopilot i Full Self-Driving pomoćnih sistema. Tada su tvrdili da Tesla pogrešno promoviše svoje pomoćne sisteme budući da automobili "nisu mogli...i sada ne mogu da funkcionišu kao autonomna vozila," i sugerisali da kazne za proizvođača automobila mogu uključivati suspendovanje licence za prodaju ili davanje kompenzacije vozačima.

Kompanija Tesla je želela da sudija Džulijet Koks odbaci optužbe na osnovu već dostupnih informacija, ali ona je odlučila da slučaj ne treba odbaciti dok se ne održi formalno saslušanje, izveštava Rojters.

Presuda sudije Koks dolazi manje od mesec dana nakon što kompanija Tesla nije uspela da odbaci sličan slučaj. U maju je savezni sudija u San Francisku dao zeleno svetlo za grupnu tužbu koja tvrdi da je Tesla prevarila kupce da plate za FSD sa obećanjem da će njihovi automobili u bliskoj budućnosti imati prave sposobnosti samovožnje.

"Tesla ide 'do kraja' za autonomiju," rekao je CEO Elon Mask u aprilu, a u avgustu će predstaviti dugo očekivani robotaksi. Ali ambicije brenda Tesla za autonomnu vožnju su stalno pod pritiskom. Pored suočavanja sa slučajem Uprave za motorna vozila i grupnom tužbom, Tesla je predmet saveznih istraga koje ispituju da li je Autopilot doprineo smrtnim nesrećama, i istrage Komisije za hartije od vrednosti i berze koja razmatra da li je kompanija Tesla prevarila investitore preuveličavajući sposobnosti autonomne vožnje.

Tekst na Tesla maloprodajnoj veb stranici navodi da i Autopilot i FSD zahtevaju od vozača da obraćaju pažnju na put i ne omogućavaju EV vozilima da mogu da voze sama.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group