Komercijalni supersonični letovi od 2030. godine

Za 20 godina, putovanja avionom će se drastično promeniti i bićemo u stanju da za neverovatno kratko vreme preletimo sa jednog na drugi kraj planete...

Nije više tajna da postoji nekoliko kompanija i istraživačkih agencija širom sveta koje pokušavaju da vrate supersonična putovanja u vazduhoplovnu industriju, uključujući „Boeing“, NASA i „Boom Technology“. I vreme je da se ponovo uvede supersonični komercijalni avioprevoz jer je prošlo skoro šesnaest godina od kako je Concorde poslednji put osvojio nebo. Međutim, revolucionarni tip aviona je u izradi, ima potencijal da u potpunosti transformiše vazduhoplovnu industriju u bliskoj budućnosti. Britanski brend, Reaction Engines, sa sedištem u Oksfordšireu trenutno razvijaju nešto što se naziva motor sinergetskog raketnog vazduha (SABER) koji će pokretati svemirske avione.

Ovi avioni će moći da dostignu brzinu od Mach 5.4 za brzo komercijalno putovanje, a zatim preći na raketni režim, omogućavajući svemirsko putovanje pri brzini od Mahch 25. Kao rezultat toga, vreme putovanja od Londona do Sidneja biće smanjeno na samo 4 sata, a sličan let između Londona i Njujorka smanjen je na nešto više od jednog sata.

Agenciju je podržala vlada Velike Britanije s investicijom od 60 miliona funti (oko 70 miliona dolara) za razvoj motora, a istu sumu su uložili brendovi Rolls Royce, BAE Systems i Boeing. Reaction Engines trenutno sprovodi ispitivanja ključnih komponenti u Denveru i planira da započne tes letove sredinom 2020-ih. Ako sve bude išlo prema planovima, komercijalni letovi koje pokreće hipersonični motor biće dostupni već tokom 2030ih godina.

Na UK Space Conference u Velikoj Britaniji održanoj 2019. godine objavljeno je saopštenje u kojem se navodi da će Reaction Motors i britanska svemirska agencija više sarađivati sa australijskom svemirskom agencijom u sporazumu nazvanom " prvi svetski svemirski most".

Lux Life

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group