Koliko luksuzni proizvođači zapravo zarađuju na svojim modelima

Više slika

Više slika

Kada se radi o zarađenom profitu prema prodatoj jedinici, ne možemo, a da ne napomenemo to da premijum proizvođači vode u tržišnoj trci...

Sa druge strane, ne posluju baš svi proizvođači na istom nivou, sličnom onom koji poseduje nekoliko kompanija. Zapravo, dok nekoliko brendova kreira velike profite svakim prodatim automobilom, ostali gube značajne količine novca.

Nemački profesor ekonomije Ferdinand Dudenhofer bio je više nego znatiželjan kako bi zaključio koji brend luksuznih automobila vodi u terminima operativnog profita prema prodatoj jedinici, dok rezultati njegovog istraživanja mogu doći kao pravo iznenađenje za većinu.

Apsolutni lider u poslovanju na tržištu luksuznih i superluksuznih automobila jeste kompanija Ferrari, koja je zaradila u proseku 69.000 evra po svakom prodatom modelu u prvoj polovini ove godine. Ovo je dosta novca, ali nemojmo zaboraviti da Ferrari dolaze kao neki od najskupljih luksuznih automobila koje novac može kupiti, a većina njih poseduje skupocene mogućnosti personalizacije, koje dodaju konačnoj ceni potencijalnih kupaca, koji, kao što znamo, moraju imati jak pedigre, kako bi mogli uopšte da poseduju jedan model italijanskog giganta.

Drugo mesto pripada kompaniji Porsche, koja je u proseku zaradila oko 17.000 evra po svakoj prodatoj jedinici tokom istog perioda. Ipak, jaz između kompanija Ferrari i Porsche veoma je veliki, ali proizvodnja nemačkog brenda daleko je pristupačnija, a pored toga, proizvođač iz Štutgarta pronalazi utehu u činjenici da posluje dosta bolje od drugih nemačkih proiozvođača.

Na veliko iznenađenje, Audi, BMW i Mercedes-Benz kreirali su svega 3.000 evra po prodatoj jedinici pojedinačno. Maserati generiše tržišni profit manji od 5.000 evra po svakom prodatom automobilu, dok je Volvo u proseku kreirao nešto niži profit po jednom prodatom automobilu.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group