Koliko često treba proveravati nivo ulja u automobilu

Koliko često treba proveravati nivo ulja u automobilu

Ulje je neophodno kako bi vaš motor besprekorno radio i kako bi se produžio njegov vek...

Ulje u motorima ima dvostruku funkcjiju. Prva i osnovna funkcija jeste podmazivanje motornih komponenti koje se habaju, pa masno ulje smanjuje trenje unutar motora i dovodi to doga da se motor manje haba i da bude dugotrajniji. Sledeća uloga ulja jeste hlađenje motora. Iako motor ima rashladni sistem koji koristi antifriz i hladnjak, ulje takođe ima ulogu i u održavanju radne temperature.

Zbog toga, ulje je neophodono u svakom motoru, a nivo ulja ne sme biti ni preko, niti ispod dozovljenih granica. Kada sipamo ulje, moramo paziti da karter ne prepunimo, jer tada može doći do pucanja i izbijanja ulja, ali problem nastaje jer vremenom motori počinju da troše ulje. Ovo trošenje je minimalno i kod ispravnh automobila je potrebno da godišnje dodate od 250ml do 500 ml ulja. Ali automobili koji "procure" mogu poptuno izgubiti ulje iz kartera.

Takođe, novi automobili mogu zadobiti iznenadni problem, za koji vozač nije svestan, pa tako izgubiti veću količinu ulja u kraćem periodu. Zbog toga je od velikog značaja da redovno proveravate nivo ulja u vašem vozilu.

Majstori savetuju da bi ulje trebalo proveravati 2 puta mesečno, znači jednom na 15 dana i da ćete tako biti sigurni da se u vašem vozilu u svakom trenutku nalazi odgovarajuća količina. Takođe, oni predlažu da u gepeku uvek imate i litar rezervnog ulja, za slučaj da treba da dospete.

Ako u vaš automobil sipate veću količinu ulja, proverite nakon nekoliko dana, da li je ulje na istom nivou, ako primetite da ulja opet nema, posetite majstora jer na vašem motornom sistemu sigurno postoji propust gde se ulje gubi.

Foto:Wikipedia

V.P.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group