Koliko biste vi dali za najbrži Toyota model ikada kreiran

Više slika

Više slika

Toyota je jedan od najvećih proizvođača automobila na svetu...

Međutim, za razliku od njenih rivala kao što je GM, sa njegovim Corvette modelima, ali i Volkswagen sa Lamborghini i Bugatti automobilima, Japanski gigant ne poseduje veliki istorijski udeo u stvaranju superautomobila.

Jedini izuzetak je bio Lexus LFA model, koji je sve samo ne ono što možemo smatrati „regularnim“, a njegova linija je ograničena na svega 500 jedinica. Nevezano sa tim, ovaj automobil je takođe opremljen Nirnburgring paketom, koji ga čini još poželjnijim i ređim, a uskoro odlazi na aukciju.

LFA je bio jedan od najegzotičnijih superautomobila ikada kreiranih u Japanu i posedovao je sve prednosti zavidnih resursa kompanije Toyota. Kako priča ide, ovaj model je originalno projektovan od aluminijuma, ali je vraćen nazad na projektantsku tablu kako bi bio kompletno redizajniran i kreiran od ugljeničnih vlakana, po nenavedenim troškovima, ali u spektakularnom maniru.

U nosu modela smešten je V10 motor zapremine 4,8 litara, u urlajućoj formi unutrašnjeg sagorevanja, koje mu donosi crvenu liniju stratosfernih 9.000 rpm. Ovaj motor je bio sposoban da kreira 560 metričkih konjskih snaga i 480 Nm obrtnog momenta, što je nešto manje od proseka njegove decenije, ali je ipak bio veoma hvaljen zbog svoje vozačke dinamike. Zapravo, određeni mediji su ga favorizovali i postavljali ispred Ferrari 599 GTB modela, čak i u opcionom HGTE paketu, kada su postavljeni jedan pored drugog krajem 2010. godine.

Nirnburgring paket je stvari preneo na viši nivo. On je dodao 10 ks više, rekalibrirao transmisiju, pružio modelu nešto ekstremniju aero opremu, čvršće vešanje sa daleko lakšim točkovima i lepljivijim, sportskim gumama. Samo pedeset automobila ovog tipa je kreirano tokom trajanja linije, što ujedno svrstava posebni LFA u jedan od najbržih, najegzotičnijih superautomobila koje je kompanija Toyota kreirala ikada, makar sa ove strane GT-One homologacionih specijala, od koji su samo dva ulično legalna primerka proizvedena.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group