Koliki pritisak treba da bude u automobilskim gumama

Koliki pritisak treba da bude u automobilskim gumama

Gume su definitivno jedan od najbitnijih delova automobila i na njih redovno morate obraćati pažnju...

Iznenadili bi ste se koliko ljudi malo računa vodi o svojim gumama. Vaši pneumatici su veoma važni, jer vam oni bukvalno mogu spasiti život. Svaki vozač mora s vrmena na vreme da proveri pritisak u svojim gumama kako bi tačno znao u kakvom su stanju njegovi pneumatici. Ovo možete uraditi na benzinskoj pumpi ili kod vulkanizera.

Svaki automobil ima propisan pritisak koji je potreban da se napumpa. Ovaj pritisak se većinom kreće oko 2.2-2.4 bara, u zavisnosi od prednjih ili zadnjih guma, težine vozila, vrste gume i tome slično. Ako niste sigurni koliki je pritisak potreban vašim gumama, posavetujte se sa najbližim vulkanizerom.

Najčešći slučaj loše pažnje guma jesu ispumpane gume. Ako vozite sa ispumpanim gumama, to može dovesti do lošeg upravljanja, oštećenja guma i felni i veče potrošnje. Takođe vaša sigurnost je ugrožena ako vozite sa neispravnim gumama.

Ukoliko su gume nedovoljno napumpane, a vozač želi da naglo promeni traku kojom se kreće eventualno izbegne prepreku, može se desiti da izgubi kontrolu nad vozilom zbog promenjene jačine ugaone sile koju je guma sposobna da prenese na površinu puta. Nedovoljno naduvana guma povećava savijanje gume, a samim tim i zagrejavanje. Previsoka temperatura u gumi može da dovede do oštećenja strukture gume pa čak i do njenog otkazivanja u toku vožnje.

Na svim novijim vozilima je obavezno naznačen pritisak kojim se trebaju gume napumpati, ta oznaka/nalepnica se obično nalazi na okviru vozačevih vrata ili na unutrašnjem delu poklopca rezervoara goriva, kao i u tehničkom uputstvu vozila.

V.P.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group