Koji automobili su bolji: Benzinci ili Dizelaši


Ovo je večita dilema o kojoj vozači u našoj zemlji uvek diskutuju..

Budite sigurni da kada se dva vozača sretnu i sednu da pričaju o automobilima, oni će se sigurno uhvatiti teme "dizelaš ili benzinac". Obično je situacija takva da svako hvali svoj auto, pa onaj ko vozi dizela smatra da je dizel bolji, a onaj ko vozi benzinca misli da su benzinci najbolji. Međutim, mi smo odlučili da pokušamo da otkrijemo koja vozila su bolja.

Kako bi se došlo do odgovora moraju se uzeti u obzir faktori poput ekologije, održavanja i potrošnje

Ekologija je vrlo važno pitanje. Koliko se zapravo zalažete za ekologiju i očivanje životne sredine? Iako veoma mali broj vozača uzima ekologiju u obzir kada je reč o ovom pitanju, smatramo da je ovo vrlo važno, jer nam od toga zavisi budućnost. Iako je ovo vrlo diskutabilna tema, pojedina istraživanja pokazuju da su benzinci manji zagađivači, pa je u ovom slučaju bolje sesti u benzinca.

Sada prelazimo na najbitnije stavku, a to je POTROŠNJA. Ako se odlučite za dizela cena goriva će vam biti jeftinija, ali će vam troškovi za održavanje biti veći, dok je sa benzincima stvar obrnuta. Dizel gorivo je jeftinije od benzina, pa je ovo jedna od glavnih razloga zog kojih se ljudi opredeljuju za dizelaše.

Kao što smo već rekli, održavanje je veoma važno i bitno i to je još jedna vrlo važna stavka koja interesuje svakog vozača. Istraživanja su pokazala da su dizel motori dugotrajniji i da pružaju veći broj pređenih kilometara. Kada pogledate oglase polovnih automobila, retko ćete naći dizela koji je prešao ispod 200.000 kilometara. To je dokaz da su ovi motori spremni da pređu velike kilometraže. Naravno i ovo nosi rizik. Nikada ne možete biti sigurni šta će kada da otkaže, pogotovo kada je reč o polovnom vozilu. Pored kvara na sistemu ubrizgavanja, nakon 200-300.000 km, raste verovatnoća da će otkazati i turbo ili zamajac dvostruke mase. Sve to košta veoma mnogo, od par stotina do par hiljada evra u zavisnosti od modela i vašeg majstora kod kojeg popravljate automobil.

Benzinci u drugu ruku takođe imaju mane. Sada je sve manje jednostavnih, atmosferskih benzinaca koji sa sobom nose nizak nivo rizika. Čak i u 10-15 godina starim vozilima, prisutni su EGR ventili (ventili regulacije sistema recirkulacije izduvnih gasova motora), indukcioni kalemi paljenja i senzori kiseonika. Ipak, popravka benzinca u većini slučajeva ispadne mnogo jeftinija.

Međutim, i posle ovakvih obrazloženja, vrlo je teško odlučiti koji tip vozila je bolji. Zato smo rešili da napravimo anketu i da pitamo vas, šta mislite da li su bolji dizelaši ili benzinci.

Nadamo se da će nam ova anketa doneti odgovor i da ćemo uspeti da vidimo šta Srbi misle o ovoj temi.

Koji tip automobila je bolji: DIZELAŠ ILI BENZINAC
Dizelaš
Benzinac

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group