Koje oznake zimske gume moraju da imaju

Mnogi vozači su u nedomici da li njihove zimske gume zadovoljavaju nove zakone...

Po novom zakonu, svi vozači su obavezni da u periodu od 1. novembra do 1. aprila imaju zimske pneumatike koji na sebi nose oznake (M+S,MS, M-S ili M&S). Naravno, zimski pnEumatici su obavezni samo kada se na putu nalaze zimski uslovi, odnosno sneg, poledica ili led. Takođe, dubina šare na gumama ne sme biti manja od 4 milimetra.

Problematika kod mnogi vozača nastala je zato što mnogi ne znaju da li M+S gume zapravo zadovoljavaju ovaj zakon i da li se one smatraju zimskim gumama. Oznaka M+S označava da su ove gume spremne za put preko blata i snega (Mud + Snow), međutim stručpnjaci kažu da zimske gume moraju posedovati još jednu oznaku koja garantuje da one mogu da se probijaju kroz snežni pokrivač.

Stručnjaci kažu da gume sa oznakom M+S ispunjavaju zakonsku obavezu, ali da to zapravo nisu prave zimske gume i da vas mogu ostaviti u problemu ako se na putu nađe preveliki sneg. Zbog toga morate kupovati gume koje na sebi sadrže oznake u obliku planinskih vrhova ili snežnih pahulja.

Te oznake potvrđuju da su gume prošle kroz snežne testove i da su testirane u zimskim uslovima, što znači da ćete sa takvim pneumaticima imati bezbednu, lakšu i prijatniju zimsku vožnju.

V.P.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group