Koenigsegg Agera RS obara rekord Bugatti Chiron modela

Više slika

Više slika

Od danas postajemo svedoci novog obaranja svetskog rekorda...

Svetski rekord za putnička vozila, donedavno je držao model Bugatti Chiron, koji je kao što smo vas blagovremeno obavestili dostigao maskimalnu brzinu od 400 km/h za 32,6 sekundi, nakon što je njegov vozač počeo da koči i kompletno zaustavio automobil, uz pomoć repnog krila i posebnih karbonskih diskova sa titanijumskim klipovima.

Ovo je u tom trenutnku bilo najbrže zvanično vreme izmereno za ovaj vozački manevar za bilo koje proizvodno vozilo širom sveta, a kako je kompanija Bugatti izjavila, ovaj rekord predstavlja prvi korak ka svetskom rekordu za ulično legalne automobile, koji će se održati sledeće godine.

Mesec dana od kada je francuska kompanija postavila ovaj rekord koji je izmeren pri ubrzanju od 0 do 400, novi šerif je stigao u grad, a to je Koenigsegg Agera RS.

U rukama vozača fabrike Koenigsegg Niklasa Lilja, švedski hiperautomobil ubrzao je do maksimalnih 400 km/h iz mesta za zadivljujućuh 26,88 sekundi, na distanci od 1.958 metara, a 9,56 sekundi i 430 metara kasnije potpuno se zaustavio ponovo.

Izmerano putem AiM EVO5 sistema za prikupljanje podataka, zajedno sa AiM GPS08 satelitskom navigacijom, celokupna trka trajala je punih 36,44 sekundi na rastojanju od 2,441 metar. Radi poređenja, Bugatti Chiron zahteva gotovo 42 sekunde za isti performans, a razdaljina tokom procesa bila je 3,112 metara, kada je Pablo Montoja sedeo za njegovim volanom prošlog meseca.

Rekordni uspeh modela Koenigsegg kreiran je na Vandel Airfield stazi u Danskoj, početkom ovog meseca, ali su rezultati ove trke sa vremenom objavljeni tek sada. Koenigsegg Agera RS model koji je ovde korišćen poseduje petolitarski V8 motor dobar za 1.360 ks i 1.371 Nm obrtnog momenta. Ovo je za 319 ks i 231 Nm obrtnog momenta više od modela Bugatti Chiron.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group