Klasični E-Type ulazi u proces restauracije kakav zaslužuje

U svoje vreme, Jaguar E-Type je predstavljao najpopularniji trkački model među entuzijastima, a ovaj posebni primerak iz 1964. godine, koristio je njegov bivši vlasnik na stazi, ali ne preterano dugo...

Tom Kason, milioner iz Jorkšira, trkao se sa ovim modelom tri meseca pre nego što ga je zakucao u zid Snetterton Race Circuit staze u Norfolku. Iako je šteta koju je napravio uglavnom bila kozmetičke prirode, on nikada nije ni pokušao da popravi svoj automobil, pre nego što ga je prodao 1966. godine.

U to vreme, E-Type je imao motor sa svega 4.514 pređenih kilometara ispod kaiša i nije bio pomeran od tada. Danas, ovaj automobil ulazi u proces potpune restauracije, u projektu E-Type UK brenda, vodećeg restauratora Jaguar modela.

Ova jedinica predstavlja Series 1 4.2 model, koji je britanska kompanija predstavila sa novim motorm 1964. godine, poboljšanim obrtnim momentom i odgovorom na gas. Redizajniran od prvog do poslednjeg šrafa, automobil je dobio 400 kc više u poređenju sa prethodnom linijom, tako da je Series 1 ostala proizvodna verzija sa najviše snage do današnjeg dana.

Posebni E-Type ogoljen je do metala i uklonjeni su mu svi paneli, delovi i šrafovi kako bi bili temeljno pregledani sa očuvanjem intengriteta na umu. Ovo je veoma važan zadatak iz razloga što, iako prethodni vlasnik nije vozio ovaj automobil od kada ga je kupio, on je radio određene kozmetičke popravke, uključujući dodavanje novih vrata, podnih segmenata, zadnjeg krila, gepeka i haube.

Automobil i dalje poseduje originalne delove kao što su rezervoar, kočioni sistem, sistem zaključavanja haube i brojne druge, koji su pažljivo restaurirani i očuvani.

Tim iza ovog projekta, planira da napravi nekoliko modifikacija kako bi dodatno prodružili životni vek automobila, a one uključuju bolji starter motora, usavršeni sistem hlađenja i Bluetooth radio. Svaki napor će biti uključen kako bi vozačko iskustvo ostalo originalno koliko god je to moguće, ali će uključiti i modernije karakteristike kako bi se automobil prilagodio sadašnjici i služio dugi niz godina svom novom vlasniku.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group