Klasični DB4GT Zagato može postati najskuplji model prodat u Britaniji

Više slika

Više slika

Aston Martin je kreirao neke neverovatno lepe, unikatne i linijske automobile u svojoj dugoj istoriji...

Međutim,samo nekoliko može da se meri sa DB4GT Zagato modelom koji vidite u galeriji. Na nesreću brojnih kolekcionara, samo 19 modela DB4GT Zagato je ikada kreirano, zajedno sa još šest nastavljenih primeraka. Sada se jedan od originalnih modela ove retke linije našao na aukciji i moglo bi se ispostaviti da je u pitanju najskuplji britanski automobil ikada.

Poznat po svom registarskom broju 2 VEV, ovaj istorijski Aston ističe se čak i u društvu ostalih modela iz svoje linije. Ovo je jedan od samo tri automobila koja su ikada kreirani u ultra lakim specifikacijama DP209. Posebna jedinica vožena je od strane dvostrukog osvajača F1 i Indy 500 šampionata, Džima Klarka. Ujedno, automobil je čitavom svojom istorijom bio u vlasništvu jedne porodice, tačnije pola veka.

Iako sada poseduje izgled potpuno očuvanog automobila, za koji je zadužena porodica, ovaj 2 VEV model nikako nije predstavljao kraljicu garaže čitavog svog života. U svojim prvim trkačkim danima, model je imao nekoliko ludačkih udesa, uključujući i najikoničniji sudar na stazi i u istoriji automobilizma.

U ovom slučaju Klark je izgubio kontrolu tokom RAC Tourist Trophy trke na stazi Goodwood 1962. godine, zalepivši svoj automobil u Ferrari 250 GTO kojim je upravljao Džon Surtes, kako bi se im se na kraju pridružio još jedan model 250 GT SWB. Svako ko zna koliko su vredna i cenjena ova tri učesnika sudara danas, definitivno strepi od njihove moguće cene.

Na svu sreću, prošlo je puno vremena i automobil je restauriran u potpunosti nekoliko puta, uključujući i projekat koji je kompanija Aston Martin izvela sredinom devedesetih godina prošlog veka. Veruje se da će legendarni model nadmašiti gotovo sve slične automobile koji su aukcijski prodati do danas, a kada događaj Goodwood Festival of Speed zvanično započne, procenjena vrednost može prevazići čak i onu Jaguar D-Type jedinice, koja je prodata za 21,8 miliona dolara.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group