Klasični California Spider ili četiri LaFerrari automobila?

Više slika

Više slika

Niko nikada nije tvrdio da je Ferrari jeftina marka automobila...

Međutim, čak i među redovima italijanskog brenda postoje određeni modeli koji su daleko skuplji od ostalih. Mnogo, mnogo skuplji.

Uzmite za primer poslednju akviziciju aukcionarske kuće RM Sotheby koja će biti prodata u Njujorku sledeće nedelje. Taj automobil jeste Ferrari 250 GT LWB Competizione Spider iz 1958. godine, a isti ovaj atuomobil bio je gost u poznatom holivudskom filmu Ferris Bueller's Day Off pored još nekoliko modela.

Sa šasijskim brojem 1451 GT, ovaj model  je drugi od samo osam California Spiders kreiran od aluminijuma i izgrađen po takmičarskim specifikacijama. Dok se trkao, ovaj automobil je finiširao kao treći u klasi u ukupnom skoru LeMans trke 1959. godine, na lokalnom nivou u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ferrari Classiche-certitied divizija detaljno je restaurirala ovaj model 2011. godine i vratila ga u LeMans liveriji, a 1451 GT zauzeo je prvo mesto u svojoj klasi na Pebble Beach i platinumsku nagradu na Cavallino Classic događaju. Kada nastupi na aukciji za oko mesec dana od sada, ovaj automobil, kako eksperti procenjuju, može da donese zaradu od 14 do 17 miliona dolara.

Za ovoliku količinu novca, mogu biti kupljena četiri LaFerrari modela. Zapravo, svako ko poželi da priušti sebi drugopomenuti model, na istom događaju pojaviće se jedan od njih, za koga se smatra da može biti prodat za oko 3,5 miliona ili pola cifre koju je potrebno izdvojiti za California model najniže cene. Tu će se još pronaći nešto pristupačniji 250 GT kabriolet, 1961. Series II Cabriolet model, koji je procenjen na 1,7 miliona dolara.

Ovo je samo nekoliko automobila koji su procenjeni na sedmocifrene cifre i koje svi poznati svetski kolekcionari imaju u vidu, ali aluminijumski model California definitivno predstavlja najskupljeg među njima i jedini u svojoj ceni poseduje osam decimala.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group