Klasični Bugatti Type 57C - Umetničko delo i hiperautomobil svog vremena

Kada ode na aukciju tokom sledećeg vikenda, ovaj plavo/crni 1938 Bugatti Type 57C Atalante Coupe probudiće podjednako interesovanje kod kolekcionara umetnina i autoentuzijasta...

Prethodno izložen na poznatoj Schlumberger Art Collection izložbi u Parizu, ovaj automobil je ocenjen kao prikladan za muzejsku postavku od strane čoveka koji je restaurirao Versajski dvorac. Veličanstveni Bugatti predstavlja veliko nacionalno blago u kome Francuzi mogu vizuelno uživati, ali ovo mu je ipak druga uloga, jer je on pre svega najveća poslastica za sve ljude iz automobilskog sveta.

Osvajajući savršene ocene na 2015 Amelia Island Concours događaju i Best in Class titulu godinu dana kasnije na Pebble Beach Concours d’Elegance, ovaj klasični Bugatti predstavlja vrele snove svakog istorijskog automobilskog eksperta na planeti.

Ovaj dragulj autoindustrije pokreće ravna osmocilindrična jedinica sa 3.257 ks, duplom bregastom osovinom iznad glave, Stromberg duplim prigušivačima i superpunjenjem, što mu pomaže da razvije 160 ks pri 4.500 rpm. Zahvaljujući četvorostepenom manualnom menjaču i zadnjim De Ram amortizerima, ova mašina može ubrzati do 193 km/h, sa veoma hrabrim vozačem za volanom. Ovo su cifre ubrzanja u kupe izdanju automobila nastalom u vreme kada se većina četvorotočkaša borila da dostigne 80 km/h, što ga bez ikakve sumnje čini hiperautomobilom svog doba.

Po pitanju dizajna, reći da je impresivan, predstavljalo bi potcenjivanje. Ovo je jedan od najprefinjenijih art deko dizajnerskih projekata svih vremena, dok je Type 57C karoserija ovog automobila definitivno jedan od najznačajnijih segmenata, ne samo automobilskog, već čitavog dizajnerskog sveta. Konstruisan od strane Žana Bugatija, sina slavnog Etorea, osnivača kompanije, Type 57 se prvi put pojavio na ulicama 1934. godine i kreiran je u svega 710 primeraka, od kojih je svega nekoliko dobilo Atalante Coupe formu, sa par njih koji i dalje poseduju “Toit Ouvrant” - ili obarajući krov - kao primerak koji možemo videti ovde.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group