Klasični Bugatti model iz tridesetih odlazi na aukciju

Veruje se da je ovo jedan od samo 17 kupea ovog tipa koji postoje.

Etore Bugati je jednom rekao: „Ništa nije previše lepo, ništa nije previše skupo.“ Ovaj predratni automobil bi mogao biti dokaz za to.

Retki Bugatti Type 57S Atalante Coupe je jedan od najpoželjnijih automobila u vekovnoj istoriji francuske kuće i on će predvoditi prodaju RM Sotheby's St. Moritz 9. septembra. Pored ovog vintage kupea, na aukciji će se naći srebrni Aston Martin DB5 Vantage iz 1965. i elegantni crni Mercedes-Benz 190 SL iz 1957.

Dizajniran od strane sina osnivača, Žana Bugatija, Type 57 je uključivao S i SC varijante koje su dostigle veoma ograničenu proizvodnju 1930-ih. Nazvani po grčkoj heroini Atalanti, Type 57S i 57SC Atalante su imali karoseriju kupea sa dvoja vrata, nisku šasiju i elegantnu art deko estetiku.

Ovi automobil su takođe u to vreme bili na vrhuncu tehnologije sa 3,3-litarskim motorom sa osam cilindara u liniji koji je mogao da proizvede 160 KS i maksimalnu brzinu od 193 km/h. Većina automobila u to vreme se borila da dostigne brzinu od 80 km/h. Zaista, Type 57 je postavio brojne svetske rekorde i pobedio na 24 sata Le Mana 1937. i 1939. godine.

Veruje se da je ovaj automobil dobar primerak od samo 17 Atalante kupea koji su napustili fabriku. 86-godišnji četvorotočkaš koji datira iz 1936. godine ima upečatljivu dvobojnu šemu boja, sa sjajnom crnom bazom i svetlocrvenim detaljima na svakoj strani. Štaviše, aukcijska kuća kaže da je vintage automobil skoro tri decenije boravio u privatnoj švajcarskoj kolekciji i kao takav ostaje u „izvanrednom stanju“.

Iako još nije data procena, možemo očekivati da će Atalante biti prodat po visokoj ceni. U 2020. godini, sličan model je prodat za više od 10,4 miliona dolara na aukciji Gooding & Company. 

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group