Kinez i Kanađanin optuženi za krađu i prodaju poslovnih podataka kompanije Tesla

Dva muškarca, jedan Kanađanin i jedan državljanin Kine, optužena su od strane SAD za krađu Tesla tehnologije za proizvodnju baterija i pokušaj prodaje iste putem online oglasa...

Kanađanin koji živi u Kini uhapšen je u Njujorku ove nedelje zbog navodnog pokušaja prodaje tajni brenda Tesla prikrivenim službenicima za sprovođenje zakona. Njegov poslovni partner, državljanin Kine, i dalje je u bekstvu.

Optuženi, Klaus Pflugbeil, 58, bio je osoba koja se ove nedelje sastala sa službenicima na Long Ajlendu. On, zajedno sa svojim partnerom Jilong Šaom, osnovao je kompaniju u Kini, kasnije proširujući poslovanje sa kancelarijama u Kanadi, Nemačkoj i Brazilu. Njihova operacija navodno je uključivala korišćenje ukradenih informacija za olakšavanje proizvodnje baterija za električna vozila (EV).

Veruje se da su dva muškarca dobila informacije tokom zaposlenja u kanadskoj kompaniji specijalizovanoj za automatizovane precizne dozirne pumpe i linije za sklapanje baterija. Iako Ministarstvo pravde nije otkrilo ime kompanije (niti je identifikovalo automobilskog proizvođača koji je uključen u čitav proces), razni aspekti slučaja, uključujući akviziciju proizvođača od strane automobilskog brenda 2019. godine, sugerišu da su u pitanju verovatno Hibar Systems i Tesla.

Ministarstvo pravde tvrdi da su Pflugbeil i Šao ne samo osnovali svoju kompaniju koristeći poverljive informacije, za čiji razvoj je Tesla brend uložio najmanje 13 miliona dolara, već su aktivno tražili dodatne originalne crteže za replikaciju.

Vlasti dalje tvrde da su muškarci znali da čine nešto ilegalno jer je Pflugbeil 2020. godine poslao niz crteža proizvođaču opreme kako bi proizveo delove. U poruci je napisao da su informacije poverljive, a crteži identični onima koje je kreirao Tesla, sa izuzetkom imena kompanije koja ih poseduje, i broja identifikacije crteža, koji je jednostavno bio obrnut.

Ironično, muškarci su istražiteljima takođe pomogli kada je njihova kompanija objavila oglase na internetu sa tekstom: "Tražite [Žrtva-Kompanija-1] merne pumpe i rezervne delove? Ne tražite dalje."

To je dovelo prikrivene agente FBI da prisustvuju sajmu za industriju pakovanja i obrade u septembru 2023. Tamo su sreli Šaoa i predstavili se kao kupci zainteresovani za uspostavljanje linije za sklapanje baterija. Dobili su Pflugbeilovu e-mail adresu i primili tehnički dokument koji sadrži poverljive informacije kompanije Tesla, lažno predstavljene kao njihove. Nakon toga, vlasti su organizovale sastanak sa Pflugbeilom i uhapsile ga.

"Ova očigledna krađa naprednih trgovinskih tajni koje se odnose na komponente baterija i sklapanje zatupljuje američku tehnološku oštricu i Ministarstvo pravde će pozvati na odgovornost one koji bi pokušali da odvoje našu zemlju od njenog ekonomskog potencijala i ugroze našu nacionalnu sigurnost," rekao je pomoćnik državnog tužioca Metju Olsen iz nacionalne bezbednosne divizije Ministarstva pravde.

Pflugbeil se sada suočava sa maksimalnom kaznom od 10 godina zatvora.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group