Kineski Dongfeng Motors uvodi robote pokretane veštačkom inteligencijom u svoj pogon

Humanoidni robot je dizajniran da obavlja brojne zadatke na proizvodnoj liniji kineske fabrike koja proizvodi komercijalna vozila...

Automobilski proizvođači dugo se oslanjaju na mašineriju za upravljanje teškim poslovima u svojim proizvodnim pogonima. Ali kako tehnologija napreduje, oprema se razvija u sve pametnije i složenije oblike.

Nedavni dodatak ovom (donekle alarmantnom) trendu je humanoidni robot razvijen u Kini. Ovaj robot je spreman da se bavi delikatnim zadacima kao što su inspekcija, montaža i logistika u jednom od Dongfeng automobilskih proizvodnih pogona.

Industrijski humanoidni robot će obezbediti kineska kompanija Ubtech Technology, prema dogovoru sa Dongfeng Liuzhou Motor. Potonja, podružnica Dongfeng Motors, specijalizovana je za proizvodnju komercijalnih vozila u Guangxi regionu Kine.

Robot Ubtech nosi ime Walker S. Visok je 1,7 m i ima slične proporcije kao ljudski radnik. U automobilskoj fabrici, njegove odgovornosti će obuhvatati razne zadatke kao što su inspekcija sigurnosnih pojaseva, testiranje brava na vratima, procena kvaliteta karoserije, dopunjavanje ulja i apliciranje nalepnica.

Pored toga, imaće sposobnost da radi zajedno sa drugom automatizovanom mašinerijom za upravljanje složenijim scenarijima proizvodnje bez ljudskog nadzora.

Prema izveštaju IThome, humanoidni robot je opremljen sa 41 visokoperformansnim servo zglobom i mnoštvom naprednih senzora, uključujući percepciju sile, vid i sluh. Ove karakteristike omogućavaju mu da prati svoje okruženje i komunicira sa pojedincima i mašinama.

Prema kineskoj kompaniji, Walker S koristi napredne "algoritme za kontrolu fuzije", što mu omogućava da komunicira sa centralnim sistemom fabrike i prenosi podatke nazad u realnom vremenu.

Lin Čangbo, generalni direktor Dongfeng Liuzhou Motor, naglasio je da će Ubtechov humanoidni robot biti integrisan sa najnovijom AI tehnologijom kako bi radio unutar "pametne" fabrike u Liuzhou. Čangbo je dodao da će Walker S proći sveobuhvatnu obuku kako bi pružio "bolja rešenja na složenijim mestima za inspekciju, montažu i logistiku."

U ovom trenutku nije jasno koliko će primeraka Walker S biti korišćeno u proizvodnim pogonima i da li će oni zameniti ljudske radnike. Druge kompanije koje su već uvele slične robote u fabrike automobila uključuju Teslu i BMW, dok smo takođe videli pojavu specijalizovanih robota-pasa dizajniranih za razne zadatke izvan automobilske proizvodnje.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group